Kogel mogel

Opis Kogel mogel:

Kogel mogel to smak mojego dzieciństwa, który zawsze kojarzy mi się z domem babci. Jest to zawsze dobre wspomnienie dzieciństwa. Deser ten moja babcia ucierała zawsze z żółtek z cukrem na puszysty krem w kubku.

U mnie w domu powstawały trzy wersje tego deseru. Klasyczna wersja, czyli żółtko jajka plus cukier. W wersji czekoladowej, żółtko + cukier + kakao. Niektórzy robili też lżejszą wersję tego dania, czyli żółtko plus cukier oraz ubita piana z białka. Każdy miał swoją ulubioną wersję. Jest również wersja zapiekana. Ja jednak zapraszam dzisiaj na klasyczną wersję tego deseru.

Zapewniam, że deser ten zasmakuje z pewnością dzieciom jak i dorosłym. Jest to ciekawy zamiennik klasycznego deseru.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery.

Składniki:

2 żółtka
3 łyżki cukru białego lub trzcinowego

Opis przygotowania:

Oddzielone żółtko od białka wkładam do kubka lub do miski. Jeżeli używacie kubka najlepiej wziąć większy lub wyższy. Łatwiej będzie przygotować deser.
Następnie dodajemy do tego cukier. Ucieramy za pomocą trzepaczki lub miksera elektrycznego na puszystą masę.
Kogel mogel podajemy od razu po przygotowaniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.