
Opis Knedle ziemniaczane:
Knedle ziemniaczane to danie tradycyjne od lat zakorzenione w polskiej kuchni. Knedle to nic innego jak owalne kluski z ziemniaków, mąki i jajek. Gotujemy je w wodzie. Knedle możemy przygotować w wersji klasycznej (ja właśnie takie robię) lub możemy zrobić je z dodatkiem owoców, mięsa czy twarogu.
Jest to danie dosyć sycące, więc najlepiej unikać ich w upalne dni. Jednak w chłodniejsze dodadzą nam bardzo dużo siły i energii.
Klasyczne knedle ziemniaczane możecie podawać z dodatkiem skwarek i polane delikatnie tłuszczem. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
1 kg ziemniaków (ugotowanych)
2 jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Wcześniej ugotowane i obrane ziemniaki przeciskamy przez praskę, mielimy maszynką lub ugniatamy tłuczkiem. Ziemniaki przekładamy na stolnicę. Następnie dodajemy do tego mąkę pszenną oraz ziemniaczaną.
W kopcu mąki robimy dziurkę i wbijamy w środek jajka. Następnie całość zagniatamy ciasto na jednolitą konsystencję. Ugniecione ciasto odstawiamy na bok
Następnie stolnicę oprószamy mąką. Formujemy z ciasta wałki o średnicy około 4 centymetrów. Następnie wałki z ciasta kroimy kawałki o długości 3 centymetrów i formujemy z nich małe okrągłe kulki/placuszki.
Gotowe kluski gotujemy w osolonym wrzątku. Gotujemy do momentu ich wypłynięcia. Po ugotowaniu wyjmuję łyżką cedzakową i podaję z tym, z czym w zależności od nadzienia smakują najlepiej.