Knedle ziemniaczane

Opis Knedle ziemniaczane:

Knedle ziemniaczane to danie tradycyjne od lat zakorzenione w polskiej kuchni. Knedle to nic innego jak owalne kluski z ziemniaków, mąki i jajek. Gotujemy je w wodzie. Knedle możemy przygotować w wersji klasycznej (ja właśnie takie robię) lub możemy zrobić je z dodatkiem owoców, mięsa czy twarogu.

Jest to danie dosyć sycące, więc najlepiej unikać ich w upalne dni. Jednak w chłodniejsze dodadzą nam bardzo dużo siły i energii.

Klasyczne knedle ziemniaczane możecie podawać z dodatkiem skwarek i polane delikatnie tłuszczem. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.

Składniki:

1 kg ziemniaków (ugotowanych)
2 jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Wcześniej ugotowane i obrane ziemniaki przeciskamy przez praskę, mielimy maszynką lub ugniatamy tłuczkiem. Ziemniaki przekładamy na stolnicę. Następnie dodajemy do tego mąkę pszenną oraz ziemniaczaną.
W kopcu mąki robimy dziurkę i wbijamy w środek jajka. Następnie całość zagniatamy ciasto na jednolitą konsystencję. Ugniecione ciasto odstawiamy na bok
Następnie stolnicę oprószamy mąką. Formujemy z ciasta wałki o średnicy około 4 centymetrów. Następnie wałki z ciasta kroimy kawałki o długości 3 centymetrów i formujemy z nich małe okrągłe kulki/placuszki.
Gotowe kluski gotujemy w osolonym wrzątku. Gotujemy do momentu ich wypłynięcia. Po ugotowaniu wyjmuję łyżką cedzakową i podaję z tym, z czym w zależności od nadzienia smakują najlepiej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.