Opis Kluski ziemniaczane:
Kluski ziemniaczane to tradycyjne szare kluski pochodzące z Wielkopolski. Zastanawialiście się zawsze skąd nazwa szare kluski? Przygotowuje się je z surowych, tartych ziemniaków. W czasie obróbki one się utleniają i czernieją, przez co właśnie powstaje szary kolor na kluskach. Nie martwcie się, nie są one zepsute 🙂 Jest to naturalny proces obróbki ziemniaka, a w smaku są obłędne.
Wspaniale smakują ze skwarkami z boczku czy twarogiem. Można je także podawać jako dodatek do mięsnych dań. Polecamy Wam nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 mąki gryczanej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na bardzo drobnej tarce. Jeżeli macie blender lub maszynkę do mielenia ziemniaków, możecie ich użyć. Potarte ziemniaki przekładamy do sita i odsączamy i odciskamy jak najwięcej wody się uda.
Odlewamy wodę z ziemniaków, ale pozostawiamy skrobię która osadziła się na dnie garnka. Dodajemy do tego ziemniaki, mąkę gryczaną oraz mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy dokładnie.
W garnku musimy zagotować wodę z solą. Łyżką nakładamy porcję ciasta i wrzucamy do wody. Gotujemy na małym gazie, wyciągamy po ok. 2 minutach od wypłynięcia.