Kluski śląskie

Opis Kluski śląskie:

Kluski śląskie to nic innego jak rodzaj klusek ziemniaczanych, które przygotowuje się z gotowanych ziemniaków i mąki. Zazwyczaj ich skład uzupełniamy jeszcze o jajko i sól. Ich charakterystyczny wygląd to płaszczone kulki z wgłębieniem.

Kluski są bardzo proste do przygotowania. Ich sekret tkwi w proporcji mąki ziemniaczanej do ziemniaków. W przepisie na kluski śląskie mąka ziemniaczana powinna stanowić 1/4 objętości ziemniaków. To gwarancja tego, że kluski nie będą ani gumowe, ani twarde.

Kluski podawać możemy na wiele sposobów. Najczęściej są dodawane do dań mięsnych. I to właśnie w takim wydaniu stały się tradycyjnym daniem w kuchni śląskiej. Jednak nie tylko w tym rejonie cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Polubili je Polacy w całej Polsce. Najlepiej komponują się z sosem pieczeniowym, grzybowym czy pomidorowym.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.

Składniki:

500 kg ugotowanych ziemniaków
300 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
Sól

Sposób przygotowania:

Obieramy ziemniaki, a następnie je gotujemy. Po odcedzeniu należy je rozgnieść lub zmielić w maszynce. Ziemniaki odstawiamy, aby odparowała z nich woda oraz do ostygnięcia. Najlepsze będą całkowicie zimne.

Następnie do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko oraz doprawiamy solą. Całość ugniatamy i wyrabiamy na delikatne ciasto.

Z ziemniaczanego ciasta formujemy dużą kulę. Następnie odrywamy od niej mniejsze kawałki i kształtujemy z nich lekko spłaszczone kulki. Oczywiście nie możemy zapomnieć o charakterystycznym wgłębieniu, które robimy przy pomocy palca. Gotowe kluski odkładamy na bok, np. na obsypaną mąką stolnicę i przykrywamy kluski czystą ściereczką.

Następnie w dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Zmniejszamy płomień pod garnkiem do minimum i delikatnie wkładamy kluski do gorącej wody. Kluski gotujemy około 10-12 minut. Po tym czasie wyławiamy kluski z wody. Możemy użyć do tego łyżki cedzakowej lub zwykłej łyżki stołowej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.