Opis Kluski leniwe:
Kluski podajemy najczęściej z dodatkiem bułki tartej podsmażonej na maśle. Jednak spotkałam się z przepisem, gdzie podaje się je posypane solą, ze zrumienioną na maśle cebulą lub posypane cukrem i cynamonem.
Jest to danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Stąd też właśnie pochodzi ich nazwa – kluski leniwe.
Polecamy również inne nasze przepisy kuchni polskiej.
Składniki:
500g sera białego tłustego lub półtłustego
2 jajka
1-2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
Bułka tarta
Masło
Sposób przygotowania:
W misce rozdrabiam ser widelcem. Dodajemy następnie do tego mąkę ziemniaczaną oraz pszenną oraz jajka. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy twardsze i zwięzłe ciasto.
Z ciasta formujemy wałki i odkrawamy kluski o wielkości 2-3 cm. Następnie zagotowujemy wodę i solimy ją. Do osolonego wrzątku wrzucamy kluski, delikatnie mieszamy i po 1-2 minutach od wypłynięcia wyciągamy.
Kluski podajemy ze zrumienioną bułką tartą i masełkiem.