Kluski leniwe

Opis Kluski leniwe:

Kluski podajemy najczęściej z dodatkiem bułki tartej podsmażonej na maśle. Jednak spotkałam się z przepisem, gdzie podaje się je posypane solą, ze zrumienioną na maśle cebulą lub posypane cukrem i cynamonem.

Jest to danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Stąd też właśnie pochodzi ich nazwa – kluski leniwe.

Polecamy również inne nasze przepisy kuchni polskiej.

Składniki:

500g sera białego tłustego lub półtłustego
2 jajka
1-2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
Bułka tarta
Masło

Sposób przygotowania:

W misce rozdrabiam ser widelcem. Dodajemy następnie do tego mąkę ziemniaczaną oraz pszenną oraz jajka. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy twardsze i zwięzłe ciasto.

Z ciasta formujemy wałki i odkrawamy kluski o wielkości 2-3 cm. Następnie zagotowujemy wodę i solimy ją. Do osolonego wrzątku wrzucamy kluski, delikatnie mieszamy i po 1-2 minutach od wypłynięcia wyciągamy.

Kluski podajemy ze zrumienioną bułką tartą i masełkiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.