Kluski lane

Opis Kluski lane:

Kluski lane najczęściej podaje się jako dodatek do zup, wtedy gotujemy je bezpośrednio w zupie pod koniec gotowania. Możemy także podać je osobno np. z sosem, ale wtedy gotujemy je w osolonej wodzie.

Lane kluski to zazwyczaj dla nas powrót do dzieciństwa. W moim domu bardzo często moja mama oraz babcia przygotowywały je do zup, zamiast tradycyjnego makaronu. Najbardziej pamiętam je z dzieciństwa jako dodatek do zupy mlecznej. Uwielbiałam wtedy te pyszne poranki. Dzisiaj rzadko pamięta się o tej klasyce, a zastępuje je raczej innymi dodatkami. W moim domu pojawiają się dosyć często właśnie w zupie mlecznej, ale również w rosole. Polecam wrócić do lanych klusek, ponieważ są sycące, przepyszne oraz dziecinnie proste do przygotowania. Zaledwie kilka minut zajmie nam przygotowanie ich.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na makarony oraz inne przepisy na dania główne.

Składniki:

2 jajka
4-5 łyżek mąki pszennej
Odrobina wody
Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Do miski wbijamy jajka i bardzo starannie roztrzepujemy je widelcem. Następnie do jednolitej masy jajecznej dodajemy 1 łyżkę wody oraz szczyptę soli. Ponownie całość mieszamy.
Następnie do jajek dodajemy mąkę. Tu ważna jest konsystencja ciasta, które powstaje. Musi ono być półpłynne. Nie może być zbyt rzadkie, bo rozpłynie się we wrzątku, ale musi samodzielnie, wolno spływać z widelca lub łyżki, której używamy do mieszania. Ilość dodanej mąki określcie na podstawie konsystencji.
W garnku gotujemy wodę z solą. Ciasto lejemy bezpośrednio z miski dość cienkim strumieniem.Miseczkę przesuwamy nad garnkiem, tak aby nie lać ciasta w jednym miejscu. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię wody, czekamy chwilę i wyjmujemy je łyżką cedzakową.
Jeżeli chcecie użyć kluski do zupy, możecie wlewać je bezpośrednio do zupy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.