
Opis Kluski lane:
Kluski lane najczęściej podaje się jako dodatek do zup, wtedy gotujemy je bezpośrednio w zupie pod koniec gotowania. Możemy także podać je osobno np. z sosem, ale wtedy gotujemy je w osolonej wodzie.
Lane kluski to zazwyczaj dla nas powrót do dzieciństwa. W moim domu bardzo często moja mama oraz babcia przygotowywały je do zup, zamiast tradycyjnego makaronu. Najbardziej pamiętam je z dzieciństwa jako dodatek do zupy mlecznej. Uwielbiałam wtedy te pyszne poranki. Dzisiaj rzadko pamięta się o tej klasyce, a zastępuje je raczej innymi dodatkami. W moim domu pojawiają się dosyć często właśnie w zupie mlecznej, ale również w rosole. Polecam wrócić do lanych klusek, ponieważ są sycące, przepyszne oraz dziecinnie proste do przygotowania. Zaledwie kilka minut zajmie nam przygotowanie ich.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na makarony oraz inne przepisy na dania główne.
Składniki:
2 jajka
4-5 łyżek mąki pszennej
Odrobina wody
Szczypta soli