Opis klopsiki w sosie pomidorowym:
Klopsiki w sosie pomidorowym – brzmi pysznie. Są to klopsiki w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżyć ziół. Zamiennie również możemy oczywiście używać suszonych ziół. Klopsiki są niezwykle delikatne w smaku, ale smakują i dzieciom i dorosłym. Pulpety w sosie pomidorowym to pomysł na smaczny obiad, do którego nie potrzebujesz wielu składników. Polecamy również inne przepisy na dodatki które sprawdzą się na każdej imprezie
Składniki:
Składniki na klopsiki:
1 kg mięsa mielonego
1 jajko
1 czerwona cebula
8 łyżek bułki tartej
Sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2-3 łyżki mąki
Olej
Składniki na sos:
800 g krojonych pomidorów w sosie
2 łyżki posiekanych listków świeżego oregano
2 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
Sól, pieprz
1 ząbek czosnku.
1 czerwona cebula.
1 łyżeczka cukru brązowego
Oliwa
Sposób przygotowania:
Najpierw zajmujemy się przygotowaniem sosu pomidorowego. Cebulę drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę (3-4 łyżki). Do garnka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy zacznie pachnieć natychmiast dodać pokrojoną cebulę, zamieszać, smażyć, aż cebula zmięknie.
Do garnka dodajemy pomidory i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz posiekanymi ziołami. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze pod przykryciem ok. 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy klopsiki. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Odstawiamy do ostudzenia.
Mięso wrzucamy do większej miski i dodajemy do tego jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę oraz ostudzoną cebulę. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Następnie na duży talerz wysypujemy mąkę. Z mięsa tworzymy niewielkie kulki i obtaczamy je w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy klopsiki z każdej strony. Usmażone klopsiki wrzucamy do garnka z sosem. Zwiększamy delikatnie ogień, aby sos zaczął bulgotać, ale uważajmy żeby się nie gotował.
Wszystkie składniki w garnku łączymy ze sobą. Garnek należy przykryć i na małym ogniu gotować klopsiki przez ok. 30 min.