Kiszone marchewki

Opis Kiszone marchewki:

Kiszone marchewki stanowią świętą alternatywę dla kiszonej kapusty, ogórków, buraków, papryki, pomidorów czy cytryn. W smaku jest bardzo słodka i zarówno delikatna. Najlepsza jest taka po 5-6 dniach kiszenia. Wtedy jest jeszcze bardziej chrupiąca, słodka i pyszniejsza. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do innych dań, ale również jako samodzielna przekąska do pochrupania.

Kiszone warzywa są zdrowe,  dostarczają organizmowi potrzebne żywe kultury bakterii, kwas mlekowy, a także regulują przemianę materii, dlatego polecane są na diecie. Jest cennym źródłem kwasu mlekowego, łatwo przyswajalnych witamin i minerałów.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przetwory oraz inne przepisy na surówki.

Składniki:

1 kg marchewki
2 l przegotowanej, ciepłej wody
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 czubate łyżki soli

Opis przygotowania:

Marchewkę obieramy, myjemy pod bieżącą wodą i następnie kroimy w plasterki. Każdy słoik musimy wyparzyć przed użyciem.

Następnie do gotowych słoików wkładamy pokrojoną marchewkę. Dodajemy do tego również czosnek, ziele angielskie oraz liść laurowy.

W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia soli i zalewamy tym marchewkę w słoikach.

Marchewka jest bardzo lekka i po zalaniu zwyczajnie zacznie wypływać na wierzch. Dlatego musimy przygotować obciążniki. Pamiętajcie, że nie przykryta marchewka wodą zacznie się psuć. Na wierzchu więc układamy obciążony wodą szklany pojemnik lub obciążony np. kamieniem talerzyk. Następnie gotowy słoik odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni. Po tym czasie możemy słoik schować do lodówki, jeżeli nie zostanie wcześniej zjedzona.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.