Kiszone cytryny

Opis Kiszone cytryny:

Kiszone cytryny są kluczowym składnikiem marokańskiego tażin oraz ngam nguv – kambodżańskiej zupy z kurczakiem. Możemy je spotkać również w kuchni francuskiej.

Samo kiszenie nie jest skomplikowane. Jednak trzeba znaleźć dobrej jakości cytryny. Muszą być dobrej jakości, koniecznie niewoskowane, które bez problemu można będzie zjeść ze skórką, bo tak własnie zjada się kiszone cytryny.

Mają niezwykle intensywny i głęboki cytrynowy aromat i smak. Kiszenie jeszcze bardziej wydobywa ich mocny cytrynowy smak. Do cytryn pasuje chili, cynamon, pieprz, można swobodnie łączyć smaki.

Idealnie sprawdzą się nie tylko do marokańskich dań, ale również do naszych dań mięsnych, sosów czy sałatek. Dobrze łączą się też z chrzanem jako sos w amerykańskim stylu, np. do krewetek.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przetwory oraz inne przepisy kuchni marokańskiej.

Składniki:

10 niewoskowanych cytryn
Ciepła woda
7 łyżeczek soli morskiej
10 ziarenek pieprzu
6 listków laurowych
Laski cynamonu

Opis przygotowania:

Z połowy cytryn wyciskamy sok. Kolejne 5 nacinamy na krzyż od góry do co najmniej połowy wysokości owocu. Następnie do wnętrza każdej cytryny wsypujemy po 1 łyżeczce soli i zamykamy.

Następnie słoiki wyparzamy. Przekładamy do nich nasolone cytryny. Pomiędzy nie wkładamy laski cynamonu oraz liście laurowe. Do słoików wsypujemy również pozostałą sól oraz wlewamy wyciśnięty sok z cytryny. Dopełniamy ciepłą wodą i szczelnie zakręcamy.

Po zamknięciu, energicznie wstrząśnij słoikiem, aby sól rozłożyła się równomiernie i zaczęła się rozpuszczać.

Gotowy słoik odstaw w zaciemnione miejsce. Pamiętaj, aby co jakiś czas obracać słoik. Kiszone cytryny będą gotowe po około 3 tygodniach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.