Kiszona papryczka chili

Opis Kiszona papryczka chili:

Kiszona papryczka chili to znakomity składnik sałatek, dodatek do kanapek i dań obiadowych. Przepis jest bardzo prosty. Przygotuje się je tak samo jak ogórki kiszone czy kapusta kiszona.

Mięsista, wyrazista w smaku, pasuje do bułki z masłem, do kanapki z pasztetem warzywnym lub nawet jako element surówki obiadowej. Możecie je podać również jako przegryzka, będzie idealna dla osób, które uwielbiają trochę pikanterii. Pamiętajcie, że kisimy papryczkę chili, która jest dosyć pikantna. Dlatego najlepiej chować je przed dziećmi.

Do moich papryczek dolewam również trochę wody z ogórków by rozpocząć proces kiszenia.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przetwory.

Składniki:

10 sztuk papryczek chili
1 l wody
50 ml soku z kwaszonych ogórków
Sól morska kamienna
4 szt. ziela angielskiego
3 szt. liść laurowy
1 łyżeczka gorczycy
1 szt. liści chrzanu

Opis przygotowania:

W garnku z wodą rozpuszczamy sól. Następnie dodajemy do tego również sok z kiszonych ogórków. Zalewę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy.

Następnie papryczki chili dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i umieszczamy ją w umytych słoikach dosyć ściśle.

Do słoiczka dodajemy również ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę oraz liście chrzanu. Następnie całość zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą. Pamiętajcie, aby wszystkie papryczki były całkowicie zalane. Całość przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce na około tydzień aż papryczki się ukwaszą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.