Właściciele lokali gastronomicznych dokładają wszelkich starań, by zadbać o odpowiedni wybór sprzętów, które zdadzą egzamin w trakcie codziennej pracy. Jednak wybór urządzeń do gastronomii jest na tyle szeroki, że może przyprawić o zawrót głowy.
Właściciele lokali gastronomicznych dokładają wszelkich starań, by zadbać o odpowiedni wybór sprzętów, które zdadzą egzamin w trakcie codziennej pracy. Jednak wybór urządzeń do gastronomii jest na tyle szeroki, że może przyprawić o zawrót głowy. By mieć pewność, że zdecydowaliśmy się na rozwiązania nowoczesny i niezwykle przydatny, warto dokładnie temat przemyśleć. Niewątpliwie przydatnym urządzeniem będzie piec konwekcyjno-parowy. Jakie rozwiązanie wybrać? Na co zwrócić uwagę podczas wyboru? Zastanowimy się nad tym w dalszej części naszego tekstu.
Istotne aspekty, na które należy zwrócić uwagę podczas wyborów
Przede wszystkim zacznijmy od tego, że każdy piec konwekcyjno-parowy jest urządzeniem, którego zadaniem jest pomoc mam w trakcie procesu przygotowywania różnych potraw dla większej ilości osób. Dlatego te rozwiązania sprzętowe są tak szczególnie cenione w lokalach gastronomicznych – szczególnie tych większych. Ponadto doskonale wiemy, że lokale gastronomiczne są nastawione na optymalizację i jednocześnie rozsądne zarządzanie energią elektryczną, w tym samym minimalizować ponoszone opłaty. Dlatego już na samym początku powinniśmy wybrać taki pies, którego zasilanie będzie w pełni dostosowane do naszych potrzeb. Piece konwekcyjno-parowe dostępne są z różnymi rozwiązaniami – mamy tutaj zasilanie elektryczne, zasilanie na prąd, lub zasilanie na gaz/ prąd. Oczywiście wybór będzie uzależniony także od układu instalacji, jaka znajduje się na naszym zapleczu kuchennym. Jednak warto wziąć pod uwagę, że większe możliwości dane piec konwekcyjno-parowy na prąd.
Ponadto powinniśmy także wziąć pod uwagę na etapie wyboru interesującego nas rozwiązania, jaką ilość i jakie rodzaje zdań zamierzamy serwować w naszym lokalu. Jeżeli proponujemy sporo różnych produktów, które zamierzamy przygotować jednocześnie dla dużej ilości osób, z pewnością większa rozwiązanie sprawdzi się tutaj lepiej. Możemy zwrócić uwagę na to, że piece konwekcyjno-parowe oferują nam różnorodne zmiany o określonej pojemności oznaczonej symbolem GN. Skrót GN to nic innego jak Gastro Norm, czyli standard, który ma za zadanie określić rozmiary pojemników wykorzystywanych w profesjonalnych lokalach gastronomicznych. Niewątpliwie takie oznaczenie pozwoli nam dokonać słusznego wyboru.
Rzecz jasna powinniśmy zwrócić uwagę także na inne parametry takie jak oczywiście wysokość, szerokość i głębokość interesującego nas urządzenie. Jeżeli dokładnie przejrzymy ofertę różnorodnych producentów, z pewnością uda nam się znaleźć rozwiązanie w pełni dostosowane do danego lokalu gastronomicznego i jednocześnie wybrać urządzenie, które spełni nasze oczekiwania.
Doświadczeni restauratorzy także doskonale wiedzą o tym, jak ważną rolę odgrywają sprawdzeni producenci urządzeń gastronomicznych. Dlatego też, jeżeli jesteśmy na etapie wyboru pieca konwekcyjno-parowego, warto postawić na niezawodnego producenta. Między innymi na szczególną uwagę zasługują piece konwekcyjno-parowe Rational. Decydując się na tego typu rozwiązanie, będziemy mieli pewność, że za tym producentem stoi także gwarancja niezawodności danego urządzenia. Ponadto każdy piec konwekcyjno-parowy Rational wyróżnia się nowoczesnością I wytrzymałością. Śmiało możemy przyznać, że urządzenie do staje się niezbędnym pomocnikiem w każdej profesjonalnej kuchni, gdyż oprócz wszechstronności zastosowań, umożliwia nam także bardzo łatwą obsługę. Ponadto piec konwekcyjno-parowy wyżej wymienionego producenta to mnóstwo różnorodnych funkcji, które umożliwiają nam stworzenie wysokiej jakości potraw, co znacznie usprawnia pracę w kuchni, a także jest gwarancją zadowolenia klientów.
Czy piec konwekcyjno-parowy to dobra inwestycja?
Niewątpliwie nowoczesne piece konwekcyjno-parowe są doskonałym rozwiązaniem, które jest szczególnie cenione w lokalach gastronomicznych. Sprzęt ten daje nam mnóstwo możliwości i jednocześnie pozostaje urządzenie my wielofunkcyjnym. Dzięki niemu mamy możliwość przygotowania różnorodnych potraw przy jednoczesnym zaoszczędzaniu sporej ilości miejsca. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że dzięki przemyślanej cyrkulacji powietrza i zastosowaniu pary wodnej, nie dochodzi tutaj do mieszania się zapachów, a także będziemy mieli gwarancję, że wszystkie potrawy zachowują swoje walory smakowe i soczystość.