Przepis na kebab z mięsa mielonego na patyku

Opis kebab z mięsa mielonego na patyku:

Kebab z mięsa mielonego na patyku to tradycyjne greckie danie. Robi się je zazwyczaj z baraniny lub jagnięciny. Danie to jest inaczej nazywane grecką koftą. Ważny dodatkiem są mocne i wyraziste przyprawy. Danie to jest idealne na grilla. Świetnie smakują z sosami na bazie jogurtu.

Jeżeli nie lubicie baraniny czy jagnięciny, możecie wykorzystać oczywiście inne mięso mielone.

Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego
1 jajko
1 cebula
1 kajzerka
Rozmaryn
Tymianek
Suszona mięta
Czosnek granulowany
Słodka papryka
Gorczyca
Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Następnie kajzerkę moczymy w ciepłej wodzie, kiedy zmięknie odciskamy ją.

Do dużej miski dodajemy mięso mielone, posiekana cebulę, jajko, kajzerkę oraz przyprawy. Zagniatamy razem do powstania gładkiej, lepkiej masy. Gotowym mięsem oblepiamy patyczki do szaszłyków.

Możemy piec w piekarniku. Wtedy nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni przez ok. 30 minut. Możemy też upiec je na grillu.

Gotowe kofty najlepiej podawać ciepłe z dodatkiem sosów na bazie jogurtów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here