Ilu miłośników picia kawy, tyle przepisów na ten napój. Niektórzy nie wyobrażają sobie kawy bez mleka, choć są też tacy, którzy uważają, że jedynym słusznym rodzajem jest mała czarna! O gustach się podobno nie dyskutuje, dlatego prawdopodobnie odpowiedzi na pytanie o najlepszą kawę nigdy nie znajdziemy. Niezwykłą właściwością kawy jest na szczęście to, że można ją pić na wiele sposobów i przygotowywać według własnego przepisu. Dzisiaj przedstawiamy różnice między kawą po wiedeńsku a kawą po wietnamsku.

Kawa po wiedeńsku, czyli prawie kawowy deser

Tradycyjne, wiedeńskie kawiarnie mają swój niepowtarzalny klimat, któremu daleko jest od wydawania kawy na wynos w papierowych kubkach. Tutaj raczej przychodzi się po to, by usiąść i w spokoju, z książką lub gazetą delektować się smakiem wybornej kawy. To właśnie z Wiednia pochodzi przepis na aromatyczną kawę ze słodkimi dodatkami, którą polubiło tak wiele osób. Warto wspomnieć krótko o historii tej niezwykłej kawy, ponieważ za powstanie tego przepisu odpowiada Polak, który założył w stolicy Austrii pierwszą kawiarnię. Niestety, gorzka kawa bez dodatków nie przypadła do gustu gościom lokalu, co skłoniło właściciela Jerzego Franciszka Kulczyckiego do eksperymentów. By osłodzić napój, zaczął dodawać do niego mleko i miód, co zrewolucjonizowało dotychczasowy sposób picia kawy. Mówi się, że to Kulczycki zapoczątkował picie białej kawy.

Dzisiaj kawę po wiedeńsku przyrządza się nieco inaczej. Jej bazą jest oczywiście dobrej jakości czarna kawa oraz ciemna lub mleczna czekolada. Opcjonalnie można dodać do tego mleko i cukier. Obowiązkowym elementem tego przepisu jest podanie kawy z bitą śmietaną na wierzchu oraz oprószenie jej kakao, wiórkami czekoladowymi albo cynamonem. Aby kawa smakowała naprawdę dobrze, należy przygotować wyrazisty napar – inaczej będzie po prostu mdła. Można to spokojnie zrobić w domowym zaciszu, korzystając z ekspresów na kapsułki Nespresso. Taka słodka kawa jest idealna na jesienne i zimowe miesiące.

Kawa po wietnamsku, czyli tradycyjny mocny napar

W prawie każdym zakątku świata, gdzie pija się dużo kawy, wypracowano tradycyjne sposoby jej podawania.. Znana jest różnica jaka występuje między kawą serwowaną we Włoszech a tą podawaną w Danii. Jednak im dalej poza granicami naszego kontynentu, tym mniej znane są nam inne zwyczaje jej podawania. Zatem spróbujmy wyjrzeć nieco dalej: jednym z ciekawszych metod parzenia jest kawa po wietnamsku. Choć tradycyjnie przygotowuje się go przy pomocy zaparzacza Phin, w domowych warunkach bez problemu przyrządzisz ją dysponując ekspresem.

Jak przygotować ją krok po kroku? Na dno filiżanki wlej około 40 ml mleka skondensowanego. Jeśli lubisz słodką kawę, dodaj odrobinę cukru albo syropu smakowego. Zaparz kawę i gorącą wlej do filiżanki z mlekiem. Wymieszaj wszystko dokładnie i gotowe! Ten przepis jest najbardziej klasyczną wersją kawy po wietnamsku, natomiast można oczywiście przyrządzać różne jej wariacje: na zimno z kostkami lodu, z dodatkiem mleka kokosowego, z lodami waniliowymi albo z gęstym, kremowym jogurtem. Mając dobrą bazę w postaci czarnej kawy przyrządzenie bardziej finezyjnych wersji jest naprawdę łatwe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.