Opis Kasza gryczana z pieczarkami:
Kasza gryczana z pieczarkami sprawdzi się idealnie jako danie główne na obiad czy też jako drugie śniadanie do pracy. Jest aromatyczna, delikatna, ale również bez dodatku mięsa, co sprawdzi się świetnie dla wegetarian czy osób, które unikają mięsa w swojej codziennej diecie.
Kasza gryczana jest bardzo zdrowa i powinny jeść ją osoby mające problemy z krążeniem, gdyż zawarte w niej minerały wzmacniają naczynia krwionośne. Polecana jest również dla osób chorujących na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu.
Według mnie grzyby i kasza gryczana to najlepsze połączenie smaków jakie może być. Jeżeli wolicie grzyby leśne możecie ich użyć zamiast pieczarek. Ja jednak zazwyczaj używam tych drugich.
Ogromnym plusem tego dania jest prostota i szybkość przygotowania. Przepis jest bardzo prosty, więc kaszę z pieczarkami przygotuje każdy.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
500 g pieczarek
200 g kaszy gryczanej
3 szklanki bulionu warzywnego
200 ml śmietany
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwy
50 g żółtego sera
Sól, pieprz kolorowy
Opis przygotowania:
Na początku musimy dobrze opłukać kaszę i odsączyć ją na sicie. Następnie przekładamy ją do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż kasza wsiąknie cały bulion.
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę obieramy, drobno siekamy i następnie dodajemy ją do garnka. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i również dodajemy do garnka. Dalej smażymy przez chwilę.
Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez chwilę do miękkości składników.
Następnie do garnka dodajemy kaszę, śmietanę oraz starty ser. Całość mieszamy i gotujemy przez chwilę, aż ser się rozpuści.