Opis Karpatka:
Karpatka, której nie oprze się żaden łasuch. Karpatkę wykonuje się z ciasta parzonego, czyli takiego, które uzyskuje się przez zaparzanie mąki we wrzącej mieszaninie wody z masłem. Następnie taką masę trzeba wystudzić i połączyć z jajkami. Do takiego ciasta nie potrzeba proszku do pieczenia. Spulchnia je wytwarzająca się podczas wypieku para wodna. Ciasto ładnie rośnie, wewnątrz tworzą się wolne przestrzenie. Nie dodaje się do niego cukru, ale w połączeniu ze słodkim kremem rozpływa się w ustach.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki wody,
1,5 szklanki mąki pszennej,
20 dkg masła,
8 jajek,
szczypta soli.
Składniki krem:
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej,
4 łyżki cukru,
2 szklanki mleka,
2 żółtka,
25 dkg masła,
2 łyżki likieru lub spirytusu.
Sposób przygotowania:
Wodę zagotować z masłem. Następnie zmniejszyć płomień i wsypać mąkę. Energicznie mieszać około 2 – 3 minuty, aż masa będzie gładka. Pozostawić do wystudzenia.
Do wystudzonej masy wbijać stopniowo 8 jajek, po jednym, mieszać mikserem do połączenia składników. Na koniec masa powinna mieć konsystencję kremu.
Dużą blachę wysmarować masłem. Wyłożyć połowę ciasta, rozsmarować, włożyć do piekarnika. Powierzchnia ciasta nie musi być idealnie równa. Można zrobić łyżką rowki, wtedy po upieczeniu wyjdą na cieście efektowne fale. Piekarnik trzeba nagrzać dość mocno, bo do 210 stopni. Ustawić grzanie góra – dół. Piec ciasto 25 minut. Kiedy urośnie i zrumieni się, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze około 20 minut. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta. Powstaną w ten sposób dwa blaty ciasta, które trzeba przełożyć kremem budyniowym.
W ¼ szklanki mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną i pszenną, tak, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Rozmieszaną z mlekiem mąkę wlewamy na gotujące się mleko energicznie mieszając. Masa powinna zgęstnieć i zagotować się. W taki sam sposób przygotowujemy budyń z torebki, więc nie powinno to być trudne. Do gorącej masy dodajemy żółtka i energicznie mieszamy. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Utrzeć masło. Dodawać do niego stopniowo wystudzoną masę budyniową i ucierać. Pod koniec dodać likier. Gotowym kremem budyniowym przełożyć karpatkę. Z wierzchu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!