Opis karp w galarecie:
Karp w galarecie – przepisów na wigilijną rybę jest bardzo dużo. Jednak jeżeli jakakolwiek ryba w galarecie ma się pojawić na wigilijnym stole to musi to być koniecznie karp w galarecie. To jedyna w swoim rodzaju potrawa, która jest jedną z najbardziej oczekiwanych na święta. Polecamy Wam również nasze inne przepisy kuchni polskiej.
Składniki:
1 karp (najlepszy ok. 1,5 kg)
Włoszczyzna
2 cebule
Ziele angielskie, liść laurowy
1 cytryna
3 łyżki oliwy lub masła
Sól, pieprz
Cukier
Żelatyna
Sposób przygotowania:
Rybę opłukać i dokładnie osuszyć. Odcinamy głowę i resztę dzielimy na nieduże dzwonka. Rybę solimy i skrapiamy sokiem z 1 cytryny. Odstawiamy na min. 30 minut, żeby ryba nabrała smaku.
Włoszczyznę obieramy i kroimy na talarki. Wszystko delikatnie podsmażamy na maśle lub oliwie. Do większego garnka wrzucamy podsmażona delikatnie włoszczyznę i zalewamy to 1,5 l wody. Do tego dodajemy również podpieczoną na patelni cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, sól oraz odrobinę pieprzu czarnego. Całość gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy dzwonka karpia oraz jeżeli używamy głowę. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.
Po tym czasie rybę delikatnie wyławiamy z garnka a wywar przelewamy przez sitko. Wywar doprawiamy odrobiną cukru oraz solą i pieprzem jeżeli jest taka potrzeba. Powinniśmy otrzymać słodki, lekko pikantny oraz lekko słodki smak. Do tego dodajemy żelatynę zgodnie z zaleceniem na opakowaniu.
Rybę układamy na półmisku i dekorujemy marchewką, pietruszką i natką. Całość zalewamy schłodzoną żelatyną. Ryba powinna być zanurzona minimum do połowy. Szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki żeby żelatyna stężała.