
Opis Karp smażony:
Karp smażony obok czerwonego barszczu z uszkami to tradycja wigilijna w moim domu. Danie to jest proste, ale i przepyszne. Chrupiąca i soczysta skórka wydobywa idealny smak karpia.
Mamy zarówno sporo przeciwników jak i miłośników tej ryby. Polecam Wam mój przepis, a z pewnością przekonacie nawet przeciwników. Moja mama zawsze skrapiała i wręcz obkładała karpia cytryną, przestawał wtedy charakterystycznie pachnieć, stawał się kruchy i smaczny po usmażeniu.
Od mamy dowiedziałam się kiedyś, że skrapianie karpia cytryną powoduje, że nie czuć mulistości karpia, a mięso staje się bardziej kruche po usmażeniu. Od babci usłyszałam również, że moczenie ryby w mleku również niweluje charakterystyczny zapach. Ja jednak tej drugiej metody nigdy nie próbowałam.
Jednym słowem karp smażony to klasyk i mus na wigilijnym stole.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz przepisy na Boże Narodzenie.
Składniki:
1 kg karpia
3/4 szklanki bułki tartej
3 łyżki mąki pszennej
Sok z 1 cytryny
Sól, pieprz
Olej do smażenia
2 jajka
Opis przygotowania:
Karpia dokładnie oczyszczamy oraz osuszamy i dzielimy na dzwonka.
Następnie rybę doprawiamy dokładnie solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Karpia odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, by smak się przegryzł.
Każdy kawałek ryby panierujemy kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej. Pamiętaj by panierka nie była zbyt gruba, ponieważ nasiąknie wtedy mocno tłuszczem.
Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie smażymy karpia z każdej strony, aż się zarumieni dobrze. Po usmażeniu rybę układaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podajemy na ciepło, najlepiej z kawałkiem cytryny.