Opis karmelowe macarons:

Karmelowe macarons to smaczna odmiana włoskich macarons. Są to wielobarwne, okrągłe ciasteczka, które coraz częściej pojawiają się w polskich cukierniach. Ceny tej słodkiej przekąski są dosyć wysokie. Dlaczego więc nie przygotować takiego pysznego deseru samemu? Zapraszam do zapoznania się z przepisem a na pewno zachwyci każdego.

Składniki:

250 g bardzo drobno zmielonych migdałów
1 szklanka białek
350 g cukru pudru
150 g cukru
szczypta soli

Masa karmelowa:
90 g cukru
50 ml śmietany kremówki
40 g lekko solonego masła

Sposób przygotowania:

Zanim zaczniemy przygotowywać makaroniki 3 dni wcześniej musimy oddzielić białka od żółtka i przechowujemy je w lodówce. Musimy o tym pamiętać, ponieważ świeże białko może nam opadać podczas pieczenia a makaroniki muszą być puszyste. Białko musimy wyjąć ok. 2 godziny przed przygotowywaniem makaroników.

Do dużej miski przesiewamy cukier puder oraz zmielone bardzo mocno migdały. Następnie białko ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Ubitą pianę również dodajemy do miski z migdałami. Całość mieszamy, najlepiej przy użyciu szpatułki. Mieszamy, aż nie będzie widać żadnych grudek innych składników. Żeby sprawdzić czy masa jest dobra, możemy unieść szpatułkę, a masa powinna spływać gęstym strumieniem.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do cukierniczego rękawa. Wyciskamy niewielkie kółka na blaszki. Tak przygotowane makaroniki odstawiamy na minimum 15 minut, aż na powierzchni utworzy się skorupka.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni. Pieczemy przez ok. 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.

Przygotowujemy masę karmelową/krówkową. Do garnka z grubym dnem dodajemy cukier, gotujemy na małym ogniu, aż cukier zacznie się karmelizować. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie ciemnobrązowy kolor. Następnie powoli dodajemy śmietanę. Całość mieszamy delikatnie.

Garnek zdejmujemy z ognia i przekładamy do dużej miski. Do tego stopniowo, cały czas mieszając trzepaczką dodajemy masło lekko osolone. Jeżeli nie mamy solonego masła, możemy użyć zwykłego i wymieszać z nim 2 szczypty soli. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Makaroniki przekładamy niedużą ilością kremu. Należy przechowywać w zamkniętym pojemniku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here