Przepis Karmelowa kawa mrożona

Opis Karmelowa kawa mrożona:

Kawa, niezastąpiony trunek wielu osób. Zazwyczaj pijemy ją na gorąco. W upalne dni jednak, częściej wybierana Karmelowa kawa mrożona. Ale czy mrożona kawa tylko na lato? Nic bardziej mylnego. Mrożona kawa z dodatkiem karmelu może zastąpić nam nawet w mroźniejsze dni, tradycyjną kawę. Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego i nietypowego, zachęcam do przyrządzenia właśnie takiej kawy.

Składniki:

4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
150 ml mleka
150 ml wody
Lód kruszony
2 gałki lodów śmietankowych
2 łyżki syropu karmelowego
Bita śmietana

Sposób przygotowania:

Kawę zaparzamy i odstawiamy do ostudzenia. Do blendera lub shakera wlewamy zaparzona i ostudzoną kawę, mleko, lód kruszony oraz syrop karmelowy i wszystko razem zmiksuj ze sobą. Następnie do tego dodajemy lody śmietankowe i ponownie wszystko ze sobą mieszamy. Gotową kawę przelewamy do dużej szklanki. Dekorujemy na górze bitą śmietaną i polewamy delikatnie syropem karmelowym. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.

 

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here