Opis Karmelizowana brukselka:
Karmelizowana brukselka to świetny pomysł na podanie brukselki, aby każdemu zasmakowało. Zastanawiacie się czasami jak zrobić, aby ta mała, śmierdząca kapustka zasmakowała wszystkim wybrednym osobom? Wiadomo nie od dziś, że brukselka ma raczej więcej przeciwników niż zwolenników. Przygotujcie wtedy karmelizowaną brukselkę.
Jest pyszna i całkowicie inna w smaku od tej podawanej w dzieciństwie. Nigdy wcześniej nie lubiłam brukselki. Zawsze kojarzyła mi się z papką z dzieciństwa. Aż do czasu, gdy zrobiłam karmelizowaną. Szczerze polecam ją każdemu. W tej odsłonie jest chrupiąca i troszeczkę pikantna.
Brukselka w tej postaci idealnie sprawdzi się jako dodatek do dania na obiad, ale również idealnie sprawdzi się jako pyszne danie samodzielne.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania z warzywami oraz inne przepisy wegetariańskie.
Składniki:
1/2 kg świeżej brukselki
Oliwa z oliwek
Masło
Sól
Miód
Sposób przygotowania:
Na początku musimy brukselkę zamoczyć w całości w miodzie przez około 15 minut. Następnie ją myjemy i osuszamy, odrywamy zwiędnięte listki.
Większe brukselki kroimy na pół, natomiast małe zostawiamy w całości.Następnie należy je zblanszować w gorącej wodzie. Pamiętaj, aby brukselkę gotować bez pokrywki.
Na patelni rozpuszczamy masło oraz oliwę. Następnie dodajemy brukselkę i smażymy, aż nadmiar wody odparuje, delikatnie mieszając. Po tym czasie dodajemy miód i smażymy, aż brukselki skarmelizują się na złoty kolor. Na samym końcu doprawiamy solą.