Opis Karmel:
Karmel to nic innego jak cukier, poddawany najpierw rozpuszczaniu, a następnie podgrzewaniu. W procesie karmelizacji uzyskuje on charakterystyczną, bursztynową barwę i szklistą postać.
Jest doskonałym dodatkiem do wielu deserów. Na sklepowych półkach znajdziemy wiele różnorodnych sosów w zależności od producenta. Jednak najlepiej przygotować taki sos w domowych warunkach. Jest z pewnością o niebo lepszy niż ten sklepowy.
Może nam się wydawać, że przygotowanie karmelu jest czasochłonne i trudne. Jednak po kilku próbach przygotowania idealnego sosu mogę podzielić się z Wami sprawdzonym przepisem, a z pewnością będzie to łatwiejsze.
Karmel możemy wykorzystać jako polewę do ciast lub tortów. Jeśli chcemy jednak przygotować różnorodne dekoracje z karmelu, musimy pozostawić go do wystygnięcia. Aby to zrobić, należy ostrożnie przelać jeszcze płynny karmel na papier do pieczenia i pozostawić, aż masa całkowicie zgęstnieje. Gdy już całkowicie wystygnie, możemy z niego wyciąć różne, dekoracyjne kształty.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery.
Składniki:
1 szklanka cukru
2 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Do garnka o grubym dnie dodajemy cukier. Następnie dodajemy również wodę oraz sok z cytryny (sprawi to, że karmel nie będzie gorzki). Całość używamy przy pomocy drewnianej łyżki. Uwaga, na tym etapie masa nie będzie klarowna i będzie zawierała grudki.
Następnie garnek wstawiamy na gaz i stale mieszając zagotowujemy do czasu, aż grudki nie będą już widoczne. Po tym czasie przestajemy mieszać masę i pozostawiamy dalej na gazie.
Gdy kolor zacznie się zmieniać i stanie się bursztynowy to znak, że karmel jest gotowy. Wtedy należy szybko zdjąć garnek z ognia.