Kapusta zasmażana

Opis Kapusta zasmażana:

Kapusta zasmażana to jeden z pyszniejszych dodatków do tradycyjnych, polskich obiadów. Według mnie to przepyszny, wiosenny dodatek do dań. Polecam szczególnie z młodymi ziemniakami i kotletem lub innym ulubionym mięsem.

Danie to jest bardzo szybkie i proste do przygotowania. Najlepsze danie na nadchodzącą wiosnę. Wtedy kapusta biała jest najlepsza i w miarę w dobrej cenie. Do tego dania możemy używać kapusty świeżej jak i kapusty kiszonej. Jest bardzo dużo różnych przepisów. Ja jednak zazwyczaj używam kapusty kiszonej.

Jest to ulubiony dodatek do obiadów dla całej mojej rodziny.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej
2 cebule
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
3 łyżki mąki
Podsmażony boczek
2 szklanki bulionu (może być woda)
Majeranek
Słodka papryka
Sól, pieprz

Opis przygotowania:

Na początku kapustę kiszoną odsączamy z nadmiaru soku. Wrzucamy ją do garnka. Następnie zalewamy ją bulionem bądź wodą. Dodajemy do tego również liść laurowy oraz ziele angielskie. Następnie gotujemy ją na małym ogniu, aż do miękkości.
Następnie cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Podsmażoną dodajemy do kapusty.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy mąkę. Lekko podsmażamy i dodajemy do kapusty. Następnie całość mieszamy i gotujemy przez chwilę na małym ogniu. Uważajcie żeby jej nie przypalić.
Na oddzielnej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Następnie dodajemy go do kapusty. Przyprawiamy również słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Na koniec całość jeszcze mieszamy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.