Przepis na kapuśniak

Opis kapuśniak:

Kapuśniak to zupa z poszatkowanej kapusty (może być świeża lub kiszona), która najczęściej na wywarze z wędzonego boczku lub żeberek. Kapuśniak – tłusty, kwaśny aromatyczny, ale nieziemsko pyszny i rozgrzewający.

Składniki:

400 g kiszonej kapusty
500 g wieprzowych żeberek
100 g wędzonego surowego boczku
500 g ziemniaków
2 l wody
Włoszczyzna (1 marchewka, kawałek selera, 1 pietruszka)
1 cebula
Natka pietruszki
Sól, pieprz
Liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżeczka kminku, suszonego majeranku
Olej
2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Na początku musimy umyć mięso oraz podzielić je na 2-3 części. Pocięte żeberka wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy 2 płaskie łyżeczki soli. Na dużym ogniu doprowadzamy do zszumowania, zmniejszamy wtedy ogień, przykrywamy garnek i dalej gotujemy przez ok. 40 minut. Włoszczyznę obieramy. Cebuli nie obieramy ale musimy bardzo dokładnie umyć. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka. Dodajemy również 2 całe natki pietruszki, liść laurowy oraz ziele angielskie. Dalej gotujemy wszystko pod przykryciem przez ok. 30 minut.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Następnie również je dodajemy do garnka. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Ziemniaki powinny być już miękkie. Następnie do wywaru dodajemy kiszoną kapustę. Doprawiamy całość kminkiem oraz majerankiem. Następnie dalej gotujemy wszystko przez 20-30 minut. Po tym czasie musimy usunąć z wywaru marchewkę, cebulę, pietruszkę, natkę pietruszki oraz seler. Do zupy dodajemy 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.

Boczek kroimy na niewielkie paski. Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy pokrojony boczek. Następnie boczek dodajemy do wywaru w garnku. Wyjętą i ugotowana marchewkę możemy zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach i następnie również ją dodać do zupy.

Na pozostałym tłuszczu po smażeniu boczku robimy zasmażkę. Dodajemy do tłuszczu mąkę i następnie energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Gotową zasmażkę przelewamy do zupy i również energicznie wszystko mieszamy. Następnie kapuśniak zagotowujemy.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here