Kanapki z pastą z awokado

Opis Kanapki z pastą z awokado :

Kanapki z pastą z awokado to doskonały pomysl na kolację ponieważ awokado, to owoc, który ma wiele zastosowań, z powodzeniem można je dodawać do mlecznych shaków po treningowych, a także spożywać z wytrawnymi dodatkami, jako pożywny dodatek do sałatki, obiadu, czy w formie przepysznej pasty na kanapki o nazwie guacamole.

Awokado to również owoc powszechnie znany z wielu wartości odżywczych i leczniczych. Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego skutecznie obniża poziom cholesterolu, a za sprawą zawartego w nim potasu reguluje nam się ciśnienie tętnicze krwi. Nazwa awokado pochodzi od słowa Ahucuati, co w azteckim dialekcie oznacza “drzewo, na którym rosną jądra”. Geneza nazwy wzięła się od domniemanych właściwości podsycających pożądanie.

Spożywanie awokado kojąco wpływa na oczy, dzięki zawartej w nim luteinie. Ten owoc to istna skarbnica wartości odżywczych i zdrowia, dlatego powinniśmy częściej korzystać z dobrodziejstw awokado. Jednym z ciekawych zastosowań są pyszne kanapki z pastą z awokado, która doskonale rozpieści kubki smakowe. Przygotowanie przystawki jest dziecinnie proste i nie wymaga wielkich umiejętności. Całość nie jest czasochłonna, nie wymaga zbytniego zaangażowania czasowego.   Potrawa jest odpowiednia dla wegetarian i wegan.

Polecamy również inne nasze przepisy na kanapki.

Składniki:

2 bardzo dojrzałe awokado
1 pomidor
½ czerwonej cebulki
¼ ostrej papryczki (opcjonalnie)
Sok z połowy limonki
Szczypta pieprzu
Szczypta soli
Kilka listków bazylii
Dobrej jakości świeże pieczywo

Sposób przygotowania:

Awokado kroimy na pół, następnie przekręcamy i wyjmujemy pestkę. Sam miąższ łatwo wydłubać łyżeczką. Miąższ wkładamy do miseczki i dodajemy sok z limonki, całość rozdrabniamy widelcem. Dokładnie myjemy wszystkie warzywa, kroimy cebulę i papryczkę w drobną kostkę. Pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dodajemy do miski z rozgniecionym awokado, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, następnie dodajemy posiekane listki bazylii. Aby pasta nie sczerniała, przykrywamy szczelnie miseczkę i przechowujemy w lodówce. Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.