Kanapka Club sandwich

Opis Kanapka Club sandwich:

Kanapka Club sandwich czyli kanapka klubowa, to nic innego jak pieczywo pszenne, przełożone mięsem drobiowym, sałatą, bekonem, pomidorem i majonezem. Pieczywo powinno być ciepłe, podgrzane na patelni lub w tosterze. Kanapka zawsze składa się z trzech kromek chleba.

Jest to słynna kanapka, która figuruje w jadłospisach wszystkich szanujących się barów i knajp. Obecnie jest to jedna z najbardziej popularnych kanapek na świecie. W internecie krąży bardzo dużo różnorodnych przepisów tej słynnej kanapki. Ale główna zasada jest taka, że kromki tostowego chleba przekłada się dwoma gatunkami mięsa, serem żółtym, jajkiem (gotowanym lub smażonym) oraz pomidorem i sałatą. Zachowanie tych tych zasad zawsze pozwoli nam stworzyć Club sandwich.

Każdy z nas uwielbia nietypowe kanapki. Dlatego też z wielką chęcią przygotowuję je dla rodziny na lunch czy kolację, ale również często przygotowuję je dla swoich gości na przyjęcia. Z pewnością te kanapki zachwycają zarówno podniebienia jak i oczy.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na kanapki.

Składniki:

6 kromek chleba tostowego
2 małe pomidory
1/2 ugotowanej lub pieczonej piersi z kurczaka albo z indyka
100 g boczku w plastrach
4 liście sałaty
Sól i czarny mielony pieprz
100 ml majonezu
1 stołowa łyżka sosu barbecue

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności chleb opiekamy w tosterze lub na suchej patelni.

Boczek w plastrach smażymy na suchej patelni i następnie przekładamy go na talerz wypełniony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Majonez mieszamy z sosem barbecue i następnie gotowym sosem smarujemy wszystkie kromki chleba, ale tylko po jednej stronie. Na jedną kromkę chleba wykładamy po 2 liście sałaty oraz połowę piersi z kurczaka. Następnie przyprawiamy to solą i pieprzem.

Na drugą połowę wykładamy połowę boczku i pomidorów. Na piersi z kurczaka wykładamy trochę majonezu zmieszanego z sosem barbecue i przykrywamy następnie kromką z boczkiem i pomidorami. Przykrywamy z wierzchu kanapkę jeszcze jedną kromką chleba posmarowanego stroną do dołu.

Następnie za pomocą dużego ostrego noża musimy przekroić każdy club sandwich na pół wzdłuż przekątnej i spiąć trójkąty dużymi wykałaczkami lub szpikulcami do kanapek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.