Pizza to ulubione danie wielu osób. Pewnie nie raz zdarzyło Ci się przygotować pizzę w domu i wiesz, jak trudno jest odwzorować smak swojej ulubionej pizzy niczym z włoskiej restauracji. W warunkach domowych nie jest to wcale takie łatwe, w szczególności jak nie posiadasz odpowiednich narzędzi. Jednak kamień do pizzy pozwoli Ci uzyskać taki efekt. Od teraz domowa pizza będzie zawsze pyszna i chrupiąca jak z prawdziwej włoskiej restauracji.
Kamień do pizzy to kamienna taca/płytka o grubości kilku centymetrów, który wykonany jest z naturalnych minerałów. Kamień mieści różne rozmiary pizzy. W sklepach możemy spotkać kilka rodzajów kamieni (np. ceramiczny, granitowy, szamotowy). Jednym z najpopularniejszym jest kamień granitowy. Kamień ten jest dużo cięższy nisz szamotowy. Ma też śliską powierzchnię, dzięki czemu może służyć także jako podstawa podczas wyrabiania i wałkowania ciasta.
Kamień szamotowy produkowany jest z naturalnych kamieni szamotowych, które cechują się wysoką porowatością oraz ogniotrwałością. Przez to idealnie nadaje się również na grilla. Dzięki swojej porowatości, pizza jest idealnie wypieczona w krótkim czasie. Natomiast kamienie ceramiczne są dosyć cienkie, zaledwie 1-2 cm. Są przez to zdecydowanie najmniej wytrzymałe i szybko pękają. Ciasto niestety też nie ma też takiego aromatu i smaku, jak w przypadku kamieni szamotowych czy granitowych. W warunkach domowych zdecydowanie najlepszym wyborem jest kamień granitowy. Cechuje się największą wytrzymałością. Długo się nagrzewają, ale też najdłużej magazynują ciepło (nagrzewają się do temperatury sięgającej nawet 350-450 stopni celcjusza). Idealnie sprawdzi się do grubszego, puszystego ciasta.
Ale jakie są zalety używania kamienia do pizzy? Dzięki niemu ciasto zawsze będzie idealnie chrupiące. Czas pieczenia nie jest jest długi (zazwyczaj wystarczy 7-10 minut). Kamienie równomiernie rozprowadzają ciepło na całej powierzchni ciasta oraz wchłaniają z niego wilgoć. Sprawia to, że ciasto będzie od dołu chrupiące a składniki na górze nie będą wysuszone, co często przydarzało się ze zwykłą blachą. Istotną zaletą jest to, że ciasto nie przywiera do kamienia i za pomocą łopatki bardzo łatwo można ją ściągnąć. A co najważniejsze, wystarczy położyć pizzę na rozgrzany kamień, by od razu poczuć aromat prawdziwej włoskiej pizzy jak z najlepszej restauracji.
-
Bardzo ważną kwestią jest również pielęgnacja kamienia do pizzy, aby długo nam służył. Pielęgnacja kamienia do pizzy jest łatwa. Jednak należy przestrzegać kilku bardzo ważnych kroków.
-
Po skończonym pieczeniu należy pozostawić go do wystygnięcia.
-
Wszystkie pozostałości jedzenia należy zeskrobać szpatułką lub wilgotną szmatką czy gąbką.
-
By umyć powierzchnię kamienia najlepsza będzie mokra szmatka nasączona wodą z solą.
-
Przed schowaniem do szafki, kamień musi zostać całkowicie wysuszony.
Po użyciu i umyciu kamienia na powierzchni mogą powstawać plamy. Nie należy jednak się tego bać. Jest to naturalny proces, który w żaden sposób nie wpłynie na dalsze użytkowanie kamienia.
Podsumowując kamienie do pizzy są dużo lepsze niż standardowa blacha do pizzy, żeby w warunkach domowych stworzyć prawdziwą włoską pizzę. Jeśli często pieczesz pizzę dla siebie i rodziny, zastanów się nad zakupem kamienia granitowego. Dzięki niemu pizza zawsze będzie pyszna i chrupiąca.
Polecamy: Kamień do pizzy od Pastone