Jak Jakie warzywa do sushi:
Jakie warzywa do sushi – pomagamy rozwiać wszelkie wątpliwości.
Sushi to potrawa, która w starożytnej Japonii była głównym posiłkiem osób biedniejszych. Sushi stało się bardzo popularne w wielu restauracjach i nie należy do najtańszych dań. Dzisiejsze sushi nie wygląda już tak skromnie jak kiedyś. Składa się z wielu różnorodnych składników. Świetnym dopełnieniem są warzywa. Jednak zawsze zastanawiamy się jakich można użyć do wykonania sushi.
Aby przygotować wspaniałe i smaczne sushi, należy pamiętać jednak o głównej zasadzie: wszystkie używane składniki muszą być bardzo dobrej jakości. Musimy pamiętać, że podstawą każdego sushi jest ryż. Pamiętajmy, żeby używać ryżu specjalnego do sushi. Ziarenka ryżu na sushi są krótkie, owalne i pękate.
Sushi pochodzi z kuchni fusion. Jest to rodzaj kuchni, w której dopuszcza się wszelkie eksperymentowanie ze smakami. Tutaj ogranicza nas tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia.
Mamy wiele odmian sushi. Zawsze zastanawiam się jakie warzywa pasują i idealnie nadadzą się do zwijania. Odnalazłam wiele różnorodnych przepisów. Jednak wypisałam najczęściej używane warzywa, które idealnie nadają się do przygotowywania sushi. Są to: ogórek, marchew, japońska rzepa, papryka, włókna marynowanej tykwy, grzyby, pędy bambusa, karczochy czy awokado. Są to warzywa, które najbardziej smakami komponują się z resztą składników. Jednak jak głosi kuchnia fusion – możemy eksperymentować z innymi składnikami.
Polecamy Wam nasz poradnik, gdzie znajdziecie wiele inspiracji.