
Jakie warzywa dla cukrzyka:
Jakie warzywa dla cukrzyka – co można jeść, a czego lepiej unikać?
Jak badania pokazują coraz więcej osób w Polsce choruje na cukrzycę. 80-90% choruje na cukrzycę typu II. Charakteryzuje się ona wysokim stężeniem glukozy we krwi oraz opornością na insulinę oraz względnym niedoborem insuliny. Natomiast 10-20% na cukrzycę typu I. Ten typ charakteryzuje się rzeczywistym brakiem insuliny w trzustce.
Jednak z cukrzycą da się normalnie żyć. Dla chorych istotne jest właściwe żywienie oraz regularna aktywność fizyczna. Osoby te muszą szczególnie uważać na to, co kładą na swój talerz. Muszą też szczególnie kontrolować gatunki spożywanych owoców i warzyw. Poniżej przedstawiam jakie warzywa diabetyk powinien wprowadzić do swojej diety – to właśnie na nich się dzisiaj skupimy.
W odpowiednio zbilansowanej diecie diabetyka powinno znaleźć się pięć porcji warzyw i owoców. To właśnie warzywa przy cukrzycy pełnią ważną funkcję. Dostarczają one niezbędnych witamin i minerałów, a zawarty w nich błonnik spowalnia wchłanianie glukozy. Większość warzyw zawiera również mało węglowodanów prostych, w związku z tym stanowią one istotny składnik posiłków dla diabetyków.
Warzywami o niskim indeksie glikemicznym i bezpieczne dla cukrzyka są bowiem: bakłażany, różnego rodzaju sałaty, szpinak, pomidory, cukinia, brokuły, cebula oraz rzodkiewka. Dobre są również warzywa strączkowe, np. świeża fasolka szparagowa, świeży groszek oraz soczewica, soja, groch czy fasola, w formie suchej.
Są również warzywa o wysokim indeksie glikemicznym. Ten rodzaj należy jednak ograniczać w spożywanej ilości, ale nie całkowicie wykluczać z diety. Takimi warzywami są np. brukiew, buraki, dynia i kukurydza. Owe warzywa w rozsądnym porcjach są również zalecane.
Osobnym tematem są jednak ziemniaki. W formie gotowanej lub pieczonej posiadają duże ilości węglowodanów i jednocześnie mało błonnika. Razem sprawia to, że mogą dosyć silnie wpływać na glikemię poposiłkową. Osoby chore na cukrzycę powinny ich jednak unikać.
Oprócz doboru odpowiednich warzyw i ich ilości należy jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach. W diecie cukrzyka warzywa dodawane do posiłków powinny być w miarę możliwości podawane w formie surowej. Należy zapamiętać, że obróbka termiczna warzyw często zmienia ich indeks glikemiczny na średni lub wysoki. Drugą ważną zasadą jest unikanie warzyw nieprzetworzonych. Zawierają one bowiem dużą ilość soli, która w dużych ilościach powinna być unikana w diecie cukrzyka.
Podsumowując cukrzyk oprócz kilku wyjątków nie musi wyrzekać się warzyw w swojej diecie. Należy jednak zadbać o sposób ich obróbki czy podania.
Polecamy Wam nasz poradnik, gdzie znajdziecie wiele inspiracji.