W wielu miejscach kawa to nie tylko codzienny rytuał, ale także pasja oraz sposób na życie. Liczne kawiarnie, cukiernie czy restauracje serwują ją w wielu wariantach, bardzo często dostosowując się do aktualnych trendów. Ogromną popularnością cieszą się na przykład kawy zimowe albo mrożone, idealne na upalne dni. Wszędzie tam, gdzie świeżo zmielone ziarna stanowią podstawę dla idealnego espresso, niezbędne będą między innymi profesjonalne młynki do kawy.

To właśnie one pozwalają szybko zmielić odpowiednią ilość ziaren, aby następnie przygotować aromatyczny napój w ekspresie kolbowym lub też z wykorzystaniem metod alternatywnych. Poniżej przedstawiamy krótki poradnik dotyczący tego, jak wybrać idealny młynek do kawy do gastronomii. 

Profesjonalne młynki do kawy – niezbędnik w gastronomii 

Profesjonalne młynki do kawy będą niezbędnym wyposażeniem w takich miejscach, jak kawiarnie, restauracje, cukiernie albo lodziarnie. Wszędzie tam każdego dnia przyrządza się wiele napojów kawowych – od klasycznego espresso do kaw mlecznych (cappuccino, latte, macchiato). 

Warto podkreślić również to, że obecnie wiele lokali specjalizuje się w alternatywnych metodach kawy z wykorzystaniem na przykład kawiarki, jak również mniej znanych urządzeń – french press, aeropress, chemex albo dripper. Każda z tych metod wymaga idealnie zmielonych ziaren, dlatego wydajny młynek do kawy okazuje się niezbędny. Nie można także zapominać o tym, że kawiarnie zazwyczaj korzystają z zaawansowanych ekspresów kolbowych. To właśnie one gwarantują uzyskanie idealnego naparu, jednak ziarna powinny być zawsze zmielone tuż przed zaparzeniem. Dobry młynek stanowi zatem niezbędne uzupełnienie wspomnianego ekspresu. 

Jak wybrać profesjonalny młynek do kawiarni i nie tylko?

Profesjonalne młynki do kawy pozwalają zmielić duże ilości ziaren w stosunkowo krótkim czasie. To bardzo ważne, aby goście nie musieli zbyt długo czekać na zamówienie, a napar zawsze smakował idealnie. W kawiarniach czy cukierniach doskonale sprawdzą się młynki gastronomiczne przystosowane do pracy ciągłej. Będą idealne do miejsc o dużym natężeniu ruchu, gdzie każdego dnia zużywa się nawet do 3 kilogramów kawy. 

Bardzo dobrym rozwiązaniem są także młynki z możliwością regulacji grubości mielenia, co pozwala dostosować stopień do wybranej metody parzenia. Aby kawa została dobrze zmielona, urządzenie musi być wyposażone w trwałe i niezawodne żarna. Najlepiej sprawdzą się takie wykonane ze stali hartowanej. Jest ona bardzo odporna, dlatego bez problemu poradzi sobie w wymagającej branży, jaką jest gastronomia. 

Najczęściej wybierane są oczywiście młynki automatyczne, jednak w niektórych przypadkach warto także zainwestować w urządzenia ręczne. W przypadku, kiedy w naszej restauracji albo cukierni serwuje się popularne desery kawowe (na przykład słynne tiramisu) zmielone ziarna służą także do dekoracji. W takim przypadku z powodzeniem można wykorzystać młynek ręczny, aby zmielić niewielką ilość ziaren i nadać deserom odpowiedni wyraz. 

Estetyka profesjonalnych młynków do kawy

Wybierając profesjonalne młynki do kawy, nie można też zapominać o tym, że stanowią one serce lokalu. Bardzo często ustawione są na ladzie, gdzie na oczach gości mieli się ziarna. Warto zatem zainwestować w młynki do kawy wyróżniające się eleganckim, minimalistycznym designem. W gastronomii doskonale sprawdzą się urządzenia od renomowanych producentów, które od lat są synonimem niezawodności: Gaggia, Fiorenzato, Graef albo Magister. 

Profesjonalne młynki do kawy podkreślają prestiż danego lokalu, pozwalają przygotować wiele napojów kawowych i znacznie poszerzyć ofertę menu. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.