Jak zwijać tortille

Jak zwijać tortille:

Jak zwijać tortille – przedstawiam kilka najważniejszych zasad, aby nasza tortilla już nigdy się nie rozwalała.

Zwijanie tortilli, jak nam może się wydawać, bardzo prosta sprawa. Jednak bez znajomości poniższych trików, może to być trudne. Od dzisiaj wszystko się zmieni.

Tortilla to rodzaj placka przyrządzanego z mąki kukurydzianej lub pszennej. W zależności od naszych upodobań, możemy eksperymentować odnośnie farszu. Zarówno farsz jak i sposób zwijania będzie zależał tylko od nas. Dań z tortillą jest sporo, np. enchilady, burrito, quesadille czy kebab. Jest to składnik powiązany z kuchnią meksykańską.

Do każdej z nich potrzebna jest świadomość odpowiedniego zawinięcia tortilli tak, aby się nie rozpadła. Metod jest kilka, jednak każda prowadzi do tego, aby farsz nie wydostawał się z poza placka.

Oto kilka najważniejszych zasad.

Najprostszą zasadą jest zwijanie w rulon. Farsz umieszcza się z jednej strony placka, a następnie zwija się w kierunku suchej strony. Jest to idealny sposób na przygotowywanie, np zimnych przekąsek z tortilli.

Kolejną metodą zwijania placka jest burrito. W tej opcji umieszczamy farsz na środku tortilli. Tutaj górę i dół placka nakłada się na farsz. W pierwszej kolejności zawija się dół, czyli pozostawioną wolną przestrzeń na krawędzi. Potem chwytamy boki i zawijamy je do środka. Jak nazwa wskazuje ta opcja idealnie sprawdzi się przy przygotowaniu burrito.

Następną metodą zwijania jest quesadilla. W tym przypadku farsz umieszcza się na całej jednej połowie placka, a następnie przykrywa drugą połową. Na końcu całość kroimy na trójkąty.

Najpopularniejszą zasadą zwijania jest wrap. Pojawienie się kebabów w tortilli zaowocowała właśnie wskazaną metodę. W tej metodzie nadzienie najlepiej umieścić na środku placka. Następnie dolną część kładzie się na farszu, a następnie zwija się boki. Całość zwijamy dosyć ciasno, ale delikatnie żeby jej nie uszkodzić i nie przerwać, aby farsz nie wypływał.

Również oprócz umiejętnego zawinięcia tortilli, dobrze jest znać kilka patentów, które okażą się pomocne. Jeżeli chcemy podawać mini tortille, najlepiej użyć wykałaczek do spięcia ciasta. Jednak kiedy przygotowujemy większy rozmiar tortilli, dobrze jest owinąć dół placka folią aluminiową.

Polecamy Wam nasz poradnik, gdzie znajdziecie wiele inspiracji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.