Jak zrobić zrazy:
Jak zrobić zrazy – oto kilka porad, aby były idealne i łatwiej je przygotować.
Zrazy to tradycyjne danie kuchni staropolskiej, zwłaszcza szlacheckiej i myśliwskiej. Jest to potrawa z kawałków mięsa, podsmażanego i duszonego z dodatkiem warzyw i przypraw. Obecnie wykonuje się je z różnych gatunków mięsa, np. wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny czy cielęciny. Najpopularniejsze dodatki, z których robi się zrazy to: musztarda, ogórek kiszony, cebula oraz tłuszcz (np. boczek).
W niemal każdej książce kucharskiej dotyczącej kuchni staropolskiej znajdziemy przepis na zrazy wołowe. Dawniej w Polsce było to danie, które serwowano na różnego typu uroczystości lub święta. Dzisiaj to już klasyk w naszych kuchniach. Zazwyczaj zrazy przygotowujemy na odświętne obiady czy przyjęcia. Jednak również mogą gościć na codziennych obiadach.
Przygotowanie zrazów jest dosyć pracochłonne i nie należy do zbytnio prostych dań. Mimo to warto nauczyć się je przyrządzać, ponieważ jest niezwykle apetyczne, a zachwyci nawet najbardziej wymagające osoby. Jeżeli zapamiętamy kilka najważniejszych porad, wykonanie z pewnością stanie się coraz łatwiejsze. Z czasem nie będzie to dla nas nic trudnego.
Jak zrobić zrazy – porady:
Pamiętajmy, że o sukcesie przy przygotowaniu zrazów ważnymi czynnikami są mięso oraz sposób zawijania. Należy wybrać tylko najlepszej jakości mięso od sprawdzonych dostawców. Ważne jest również zwinięcie mięsa. Trzeba zrobić to w taki sposób, aby nie rozwaliło się podczas gotowania. Najlepiej zwinięte mięso związać sznurkiem lub nakłuć wykałaczką. Wtedy mamy pewność, że zrazy będą idealnie zwinięte nawet po upieczeniu.
Krojąc mięso, pamiętajmy żeby kawałki miały około centymetrowe plastry. Poprzez folię każdy kawałek mięsa musimy roztłuc na najcieńsze możliwe kawałki. Jeżeli nie chcemy bawić się ze sznurkiem, dobrze rozbite mięso pomoże tego uniknąć. Dobrze rozbite mięso zasklepi się podczas obsmażania, bez konieczności używania nitek.
Pamiętajcie również, że nadzienie zrazów może być naszą indywidualną fantazją. Jednak, aby były idealne musimy pamiętać o zasadzie dodawania składników o wyrazistym smaku. Składniki używane do nadzienia powinny być dobrze przemyślane.
Zrazy zawsze oprószamy lekko mąką i smażymy zaczynając zawsze od strony łączenia.
Tylko praktyka zrobi nas mistrzami zrazów. Dlatego nie bójcie się tego dania i z wielką chęcią wprowadźcie zrazy do swojego menu. Z pewnością zachwycą wszystkich.
Polecamy Wam nasz poradnik, gdzie znajdziecie wiele inspiracji.