Jak sama nazwa wskazuje słodycze powinny być słodkie. Oczywiście w ciastach, ciasteczkach i tortach są też różne inne smaki – świeżych owoców, korzennych przypraw, kawy i kakao, śmietanki. Ale cukiernia bez cukru to zupełnie coś nowego. Wbrew pozorom słodkie wypieki bez cukru nie tracą na wartościach smakowych. Cukiernia bez cukru stosuje do słodzenia ciasta erytrytol – doskonały zamiennik. Wygląda on i smakuje zupełnie jak tradycyjny cukier, jest tylko trochę mniej słodki – trzeba używać go o około20-30% więcej niż cukru, ale co najważniejsze jego wartość kaloryczna jest aż dziesięciokrotnie niższa ! Jest całkowicie bezpieczny, a najważniejsze, jego indeks glikemiczny bardzo ważny dla osób zmagających się z cukrzycą wynosi 0. W odróżnieniu od wielu innych słodzików nie pozostawia żadnego sztucznego, “chemicznego” posmaku -jest substancją zupełnie neutralną. Oprócz erytrytolu do niektórych deserów można używać bogatych we fruktozę daktyli i bananów.

Jakie produkty oferuje cukiernia bez cukru?

Większość ciast, które znajdują się w ofercie cukierni niejestemzcukru.pl to produkty bezglutenowe. Można samemu upiec ciasto bezglutenowe, ale należy zdawać sobie sprawę, że jest to znacznie trudniejsze niż tradycyjne ciasto, którego głównym składnikiem jest mąka pszenna. Ciasta bezglutenowe wymaga specjalnych zabiegów, trudniej rośnie niż tradycyjne i trzeba dużej wiedzy i profesjonalnego doświadczenia aby zrobić ciasto bez cukru i bez glutenu, kóre zasmakuje jak przysłowiowa babcina szarlotka. W niejestemzcukru.pl można zamówić tak popularne i lubiane ciasta jak sernik, szarlotka, ciasta owocowe, czekoladowe i kawowe. Na specjalne okazje można zamówić tort – na przykład bananowy, o smaku mango, lub kokosowy z kawą i migdałami. Nowością są też ciasta ciasta całkowicie wegańskie. Na stronie internetowej niejestemzcukru.pl wszystkie produkty posiadają szczegółowe informacje dotyczące ich składu i ewentualnych alergenów.

Dlaczego warto kupować w cukierni bez cukru?

Cukiernia bez cukru oferuje słodycze osobom, które ze względów zdrowotnych muszą ograniczyć spożycie cukru, a także tym którzy z konieczności lub z wyboru zdecydowali się na bezglutenową dietę. Ciasta bez cukru są również o wiele mniej kaloryczne niż tradycyjne i dzięki nim osoby, które walczą z nadwagą nie muszą już odmawiać sobie ulubionych słodyczy. Nic również nie stoi na przeszkodzi, aby tych zdrowych słodkości spróbowali ci, którzy nie maja żadnych kłopotów ze zdrowiem i udaje im się utrzymywać prawidłową wagę ciała. Wyroby  z cukierni bez cukru są po prostu bardzo smaczne i zdrowe!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.