![immo-wegmann-clukwrnm27w-unsplash_wp](https://foodmagazine.pl/wp-content/uploads/2023/10/immo-wegmann-clukwrnm27w-unsplash_wp-696x457.jpg)
Płaskurka to nic innego, jak jedna z najstarszych odmian pszenicy. To zapomniane zboże powraca jednak do łask, dlatego też w dzisiejszych czasach bez większych problemów można zainwestować w rozmaite produkty z płaskurki. Przykładem jest m.in. mąka, chociaż równie dobrze w domowych kuchniach może się pojawić makaron z płaskurki. Jak wspomnianą mąkę z płaskurki wykorzystać w trakcie przygotowywania pysznych wypieków i czym konkretnie charakteryzuje się płaskurka?
Płaskurka – jakie ma właściwości, co w sobie zawiera i dlaczego cieszy się tak dużą popularnością?
Jeśli chodzi o dostępne produkty z płaskurki, zdecydowanie na pierwszym miejscu znajduje się oczywiście mąka z płaskurki, którą domownicy wykorzystują do tworzenia niesamowitych wypieków dla całej rodziny. Nieco dalej plasuje się z kolei makaron, będący świetną alternatywą dla ziemniaków. Makaron z płaskurki śmiało można zestawiać m.in. z warzywami (kalafior, brokuł, pieczarki, papryka, cebula), mięsem (schab, kurczak, indyk), rozmaitymi sałatkami warzywnymi i surówkami, sosem śmietanowym lub kurkowym czy też po prostu passatą pomidorową. Możliwości jest tak dużo, iż każdy znajdzie dla siebie optymalne rozwiązanie kulinarne. Czym jednak odznacza się omawiana płaskurka? Otóż jej największe zalety to:
- zawartość dużej ilości magnezu, fosforu i wapnia,
- zawartość dużej ilości witaminy A, E oraz z grupy B,
- zawartość sporej ilości błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy,
- poprawa naturalnej odporności organizmu,
- troska o zdrową, piękną i smukłą sylwetkę,
- przyspieszenie perystaltyki jelit,
- poprawa przemiany materii.
Oczywiście to tylko niektóre zalety produktów tworzonych z płaskurki, ponieważ ta odmiana pszenicy charakteryzuje się też niską kalorycznością, zapobieganiem miażdżycy, spowolnieniem procesów starzenia się komórek, działaniem wzmacniającym mięśnie, niwelowaniem negatywnych skutków stresu czy też eliminowaniem napięcia nerwowego. Z racji tego produkty z omawianej kategorii są chętnie wdrażane do planu żywieniowego sportowców, najlepiej w porozumieniu z dietetykiem.
Mąka z płaskurki a domowe wypieki – na co konkretnie można postawić?
Jeśli ktoś jest wielkim zwolennikiem domowych wypieków, z całą pewnością przyda mu się właśnie mąka z płaskurki. W tej sytuacji strzałem w dziesiątkę będzie mąka z płaskurki BIO typ 1850 dostępna w sklepie https://sklep.biobabalscy.pl/maka-z-plaskurki, w której zainteresowane osoby znajdą sporo błonnika, witamin i składników mineralnych. Taka mąka pomoże im usprawnić pracę mózgu, poprawić stan kości i zębów oraz ulepszyć funkcjonowanie układu nerwowego. Do czego konkretnie można wykorzystać wspomnianą mąkę z płaskurki? Na pewno do wypieku domowego chleba, ciast, ciasteczek i naleśników. Mąka okaże się też nieocenionym wsparciem przy tworzeniu wyśmienitych omletów, praktycznie pod każdą postacią. Skorzystają z niej też miłośnicy bułek. Potrawy przygotowywane z tej mąki będą smaczne, aromatyczne i chrupiące, a do tego zagwarantują smakoszom lepsze trawienie. Warto wykorzystać ją we własnej kuchni, bo kto choć raz się nią zdecyduje, nie będzie chciał już szukać innej mąki.