Jak sprawdzić świeżość mleka:
Jak sprawdzić świeżość mleka – poznasz kilka zasad dzięki, których już nigdy nie wypijesz zepsutego mleka.
Produkt świeży czy niezdatny do spożycia? Często zadajemy sobie taki pytanie. Wiele produktów takich jak np. chleb, owoce czy warzywa gołym okiem widzimy siny nalot pleśni. Od razu widzimy, że produkt jest niezdatny do spożycia. Jak jednak rozpoznać świeżość mleka, bo przecież na nim nie widzimy nalotu pleśni.
Pamiętajmy, że jedzenie jest dobre wtedy, gdy jest zdrowe! W dzisiejszych czasach, aby wyżywić sporą liczbę ludności producenci zaczęli modyfikować żywność. W ten sposób powstała właśnie żywność GMO. Jest to modyfikacja różnych żywych organizmów, by rosły szybciej, by były bardziej odporne na choroby i złe warunki atmosferyczne, a także by dawały wydajniejsze plony.
Kupując żywność w sklepach najlepiej unikać przede wszystkim żywności modyfikowanej GMO oraz unikać wszelkich oszustw producentów. Musimy uważać na wszystkie etykiety na opakowaniach. Lepiej nie ufajmy im w 100%. Dlatego warto wiedzieć, jak samemu sprawdzić jakość podstawowych produktów spożywczych, używanych w każdym domu. Poniżej przedstawiam kilka najważniejszych zasad przy sprawdzaniu świeżości mleka.
Jak sprawdzić świeżość mleka – porady:
Niestety wiele z nas kupuje mleko w kartonie, gdzie na pierwszy rzut oka niestety nie widzimy zawartości. Musimy więc je odkręcić i przelać do szklanki.
Najbardziej bezpiecznym sposobem sprawdzenia świeżości mleka jest oczywiście powąchanie go. Jeżeli jego zapach lekko pachnie serem, to niestety jest zepsute i nie nadaje się do wypicia.
Kolejnym sposobem jest przelanie odrobiny do szklanki i zaobserwowanie jego koloru. Zepsute mleko zwykle staje się żółtawe. Jest to oczywiście znak, że jest nieświeże i należy go wylać.
Jeżeli dalej nie możemy zweryfikować świeżości mleka, możemy oczywiście posmakować odrobinkę. Jeżeli jest nieprzyjemnie kwaśne, inaczej niż tradycyjny kefir czy zsiadłe mleko oznacza to, że jest zepsute. Również należy go wtedy unikać.
Oczywiście wszystkie te sposoby musimy sprawdzać już w domu. Jednak podczas zakupów zwracajmy również uwagę na datę ważności i stan opakowań. Opakowania nie powinny być pęknięte, uszkodzone, a karton mleka zbytnio napęczniały. Pamiętajcie również, że po zakupie mleka najlepiej, jak najszybciej włożyć je do lodówki. W lodówce powinny leżeć na najwyższej półce, gdzie jest najcieplej, lecz na tyle chłodno, by nie dopuścić do zbyt szybkiego zepsucia. Dzięki temu już nigdy nie natkniemy się na zepsute mleko w domu.
Polecamy Wam nasz poradnik, gdzie znajdziecie wiele inspiracji.