O ile nikt z nas nie będzie miał problemu ze zjedzeniem jabłka czy pomarańczy, o tyle nieco mniej popularne produkty, jak mangostan czy salak mogą sprawić problem nawet największym miłośnikom kulinariów. Oto garść przydatnych porad, dzięki którym świat owoców nie będzie miał przed nami żadnych tajemnic!
O ile nikt z nas nie będzie miał problemu ze zjedzeniem jabłka czy pomarańczy, o tyle nieco mniej popularne produkty, jak mangostan czy salak mogą sprawić problem nawet największym miłośnikom kulinariów. Oto garść przydatnych porad, dzięki którym świat owoców nie będzie miał przed nami żadnych tajemnic!

 

Pitaja
Nazywana często smoczym owocem lub truskawkową gruszką, stanowi owoc wielu gatunków kaktusa. W zależności od jego gatunku, charakterystyczna skórzasta skórka może być różowa, żółta lub czerwona. Owoce pierwszych dwóch mają biały miąższ, trzeciej – czerwony. Zawiera on niewielkie, jadalne pestki zbliżone wyglądem do tych, które spotyka się w kiwi. Pitaja ma słodko – kwaśny smak porównywalny do agrestu. Najlepiej spożywać ją schłodzoną, a w razie konieczności – lekko dosłodzić. Jest ona doskonałym źródłem witaminy C oraz błonnika. Spożywanie pitai zaleca się e szczególności diabetykiem, a to ze względu na fakt, że pomaga w obniżaniu poziomu glukozy we krwi w przypadku cukrzycy typu 2.

Kaki
To najstarszy owoc uprawiany w Japonii, na północy Chin oraz w Korei Południowej. Z wyglądu przypomina pomidora, w smaku jest natomiast podobny do brzoskwini lub moreli doprawionych szczyptą wanilii. Kaki, zwane również persymoną, zawiera dużo witamin i związków mineralnych. Najlepiej serwować je wraz z innymi owocami, w formie sałatki. Jego skórka nie nadaje się do jedzenia – należy ją obrać lub przeciąć smakołyk na pół. Po oddzieleniu miąższu, kroimy go w drobną kostkę.

Rambutan
Owoc ten, nazywany często jagodzianem, z wyglądu przypomina włochatą śliwkę węgierkę. Występuje w różnych odmianach – słodkie możemy jeść na surowo, kwaśne najlepiej podgotować. Skórki oraz pestki rambutanu są niejadalne. By dostać się do aromatycznego miąższu, należy rozłamać sprężystą skorupkę owocu. Pokrywające je kolce są miękkie, dzięki czemu nie musimy się obawiać, że nas pokłują. Rambutan można również przeciąć, a jego środek wyłuskać łyżeczką. Świetnie smakuje zarówno solo, jak i dodatek do deserów sałatek, a nawet potraw mięsnych. Zawarta w rambutanie witamina C pomaga we wchłanianiu żelaza i miedzi. Owoc ten jest również bogaty w węglowodany i proteiny, dzięki czemu dostarcza naszemu organizmowi energii.

Mangostan
Zwany żółcieszką, żółtoplą lub smaczeliną to wywodzący się z Indonezji owoc o fioletowo – brązowej barwie i wielkości zbliżonej do jabłka. Jego wnętrze przypomina nieco główkę czosnku – składa się bowiem z kilku ząbków białego, soczystego miąższu. Smakiem zbliżony jest do agrestu lub połączenia brzoskwini i ananasa. Mangostan przeważnie je się w postaci surowej. Jego skórka, mimo że niejadalna, jest często wykorzystywana w medycynie.

Salak
Przysmak mieszkańców Jawy i Samatry, którego owocami są jagody o długości około 5 centymetrów, które rosną w kiści przy podstawie palmy. Ich słodko – kwaśny środek jest ukryty w brązowej, twardej skorupce. Do jedzenia nadaje się biały, galaretowaty miąższ, do którego dostajemy się poprzez rozłamanie skorupki. Owoc ten ma ciekawy, orzeźwiający smak.

Liczi
Podobnie jak salak, ma delikatnie galaretowany słodki miąższ z dużą pestką, który zamknięty jest w twardej, czerwonej łupince. Do soczystego wnętrza dostajemy się w identyczny sposób – wystarczy, że przy pomocy palców zdejmiemy kruchą skorupkę. Słodkowo – kwaśne owoce zjadamy na surowo lub dodajemy do deserów, sałatek albo przygotowujemy z nich kompot. Liczi stanowi cenne źródło witaminy C, potasu, białka oraz kwasów organicznych.

Durian
Cechami charakterystycznymi tego uprawianego w krajach Azji południowo-wschodniej owocu są intensywny, nieprzyjemny zapach i kolce pokrywające skórkę. Jego środek stanowi żółtawy miąższ, który porównywany jest do mieszanki bananów i lodów truskawkowych. By dostać się do niego, przekrajamy owoc na pół i wyjadamy przy pomocy łyżeczki.

Większość opisanych powyżej produktów dostaniemy w polskich sklepach. Jednym z nich jest sieć Makro. Z jej owocowym asortymentem zapoznać możemy się pod adresem https://www.makro.pl/swiat-produktow/owoce-w-makro.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here