jak gotować słoiki z przetworami

Jak gotować słoiki z przetworami:

Jak gotować słoiki z przetworami, czyli w jaki sposób pasteryzować słoiki z naszymi ulubionymi przetworami?

Po sezonie letnim, kiedy mamy najlepszy dostęp do świeżych owoców, warzyw czy grzybów, zabieramy się za marynowanie. Jest to najlepszy sposób, oprócz ich mrożenia na zachowanie na długi czas. Jednak, aby na długo zachowały swoją świeżość musimy te słoiki poddać pasteryzacji. Dzięki temu możemy przedłużyć ich trwałość i zabezpieczyć przed dostępem powietrza i psuciem. Pasteryzacja to ogólnie metoda, która polega na podgrzaniu zakręconych słoików w celu zabicia drobnoustrojów, które mogły trafić do słoików po ich umyciu lub w trakcie nakładania konfitur. Trzeba jednak wiedzieć jak to zrobić. Poniżej przedstawiamy Wam kilka najważniejszych porad.

Jak gotować słoiki z przetworami – porady:

Należy pamiętać, że pasteryzacja to proces, który polega na podgrzaniu domowych przetworów w słoikach w temperaturze od 60°C do 100°C. Ważne, aby temperatura nigdy nie przekroczyła 100°C. Wysoka temperatura przyczynia się do zniszczenia drobnoustrojów, które przyczyniają się do psucia naszych przetworów.

Znamy dwie metody pasteryzacji. Na sucho, czyli w piekarniku bądź na mokro, czyli gotowanie słoików w garnku.

Ale jak gotować je w garnku?

Pamiętajcie, że gotując słoiki w garnku musimy najpierw dno garnka wyłoży ręcznikiem. Dopiero na niego układamy słoiki. Pomiędzy słoikami musimy koniecznie zachować odstęp, ponieważ gdy będą się stykać mogą pękać podczas gotowania.

Do zalewania słoików zawsze używamy wodę w temperaturze pokojowej i nigdy nie zalewamy zakrętek. Woda w garnku powinna sięgać maksymalnie do 2/3 wysokości słoików. Po wstawieniu słoików, garnek zakrywamy pokrywką.

Włączamy palnik pod garnkiem, czas pasteryzacji liczymy do momentu zagotowania się wody. Oczywiście, gdy woda się zagotuje, zmniejszamy moc palnika. Nie chcemy, aby słoiki podskakiwały w garnku pod wpływem wrzenia. Od zagotowania czas odmierzamy zgodnie z danym przepisem.

Zachowanie tych kilku podstawowych zasad podczas pasteryzacji pozwoli na bezpieczne przechowanie naszych przetworów przez długi czas. Dzięki temu nie będą się psuły w słoikach.

Polecamy Wam nasz poradnik, gdzie znajdziecie wiele inspiracji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.