Jak gotować ryż do risotto:
Jak gotować ryż do risotto, aby danie wyło wyjątkowe?
Risotto to danie obiadowe pochodzące ze słonecznej Italii.Jest to kulinarny symbol Włoch, który jest tak samo popularny i lubiany jak włoska pizza czy pasta. Zarówno pastę, jak i risotto da się przyrządzić w pół godziny i nie potrzeba do tego szczególnych umiejętności kulinarnych, co jest ich ogromną zaletą.
Trzeba jednak pamiętać, że risotto to nie tylko ugotowany ryż, który polany jest sosem. To szczególne danie, do którego przyrządzenia potrzebna jest specjalna odmiana ryżu. Samo przygotowanie risotto nie jest skomplikowanie ani czasochłonne, ale warto przed ugotowaniem poznać kilka najważniejszych zasad.
Jak gotować ryż do risotto – porady:
Najważniejszym składnikiem tego dania jest ryż. Nie możemy użyć pierwszego lepszego ryżu ze sklepowej półki. Wtedy risotto zwyczajnie nam nie wyjdzie. Idealny ryż do risotto ma duże, ale krótkie ziarna i po ugotowaniu musi być lepki.
Najczęściej do tego używa się ryżu arborio, który jest łatwo dostępny w sklepach. Jest to ryż o dużych i krótkich ziarnach. Po ugotowaniu jest kleisty i lekko twardy. Według mnie jest to najlepsza odmiana ryżu do risotto.
Zamiennie możemy również użyć ryżu carnaroli. Jest to ryż o nieco dłuższych ziarnach i większej zawartości skrobi. Nie warto próbować gotować risotto z innymi odmianami ryżu. Wyjdzie nam nieapetyczne danie z tego.
Pamiętajcie, że do risotto ryż dodaje się suchy i surowy. Przed użyciem nie wolno go moczyć, ponieważ przez to wypłuczemy całą skrobię, która nadaje kremowości. Ryż do risotto gotuje się podczas robienia całego dania, nigdy wcześniej. Nie gotujemy go w garnku, a dopiero na patelni.
Pamiętajcie, że zaczynamy od zeszklenia cebuli na oliwie lub masełku. Dopiero jak cebula jest gotowa, dodajemy ryż na patelnię. Całość smażymy przez kilka minut, co jakiś czas mieszamy. Następnie kolejno według przepisu dodajemy wino oraz bulion. Resztę dodatków dodajemy na samym końcu.
Dużą zaletą tego dania jest tzw. danie jednogarnkowe. Pamiętając o odpowiednim doborze ryżu oraz kolejności gotowania, z pewnością wyjdzie nam idealne risotto.
Polecamy Wam nasz poradnik, gdzie znajdziecie wiele inspiracji.