Jak gotować na parze bez urządzenia

Jak gotować na parze bez urządzenia:

Jak gotować na parze bez urządzenia, aby nasze jedzenie było zdrowe, pożywne i bez kupowania drogich parowarów.

Gotowanie na parze ogranicza straty składników odżywczych wrażliwych na temperaturę. Dzięki temu wszystkie dania są lekkie i przy tym lekkostrawne. Gotowanie w ten sposób ma swoich wielu miłośników, którzy dbają o zdrową dietę i o swoją linię.

Pamiętajcie, że wiele witamin i składników mineralnych jest wrażliwych na wysoką temperaturę. Na parze możemy ugotować większość produktów spożywczych, a zwłaszcza warzywa, mięsa, ryby, kasze, ryż, ryby, owoce morza. Potrawy z parowaru nie ociekają ciężkostrawnym tłuszczem, ani nie są rozgotowane. Produkty gotowane w ten sposób zachowują więcej właściwości odżywczych niż podczas standardowego gotowania w wodzie.

Jak gotować na parze bez urządzenia – porady:

Gotowanie na parze jest bardzo łatwe. Jeżeli posiadamy to oczywiście możemy użyć standardowego parowaru, który dostępny jest praktycznie w każdym sklepie. Urządzenie zazwyczaj składa się z kilku poziomów, które ustawia się na podstawie wypełnionej wodą.Para unosząc się przechodzi przez perforowane dna misek i ogrzewa znajdujące się w nich produkty. Góra jest zakryta, żeby para nie wydobywała się na zewnątrz.

Co jednak zrobić jeżeli nie mamy takiego parowaru bądź nie chcemy wydawać niepotrzebnie pieniędzy?

Najczęściej używanym zamiennikiem parowaru jest klasyczne sitko. Wystarczy nam tylko garnek, który używamy na co dzień i sito. W tej metodzie sito umieszczamy w zwykłym garnku nad gotującą się wodą. Do wyboru masz metalowe sitka w formie nakładki, składane metalowe sitka, sitka bambusowe stosowane w tradycyjnej kuchni azjatyckiej, czy wygodne, zajmujące mało miejsca, składane sitka silikonowe. Niestety wadą tej metody jest to, że nie możemy gotować piętrowo i wszystko musimy gotować oddzielnie. Jednak wielką zaletą jest fakt, że jest to najtańsza metoda gotowania na parze. Polecam ją dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z takim gotowaniem.

Kolejną metodą jest garnek do parowania. Jest to najczęściej stalowy garnek, ale może być wykonany również z ceramiki lub szkła. Swoim wyglądem przypomina klasyczny garnek, który posiada specjalne wkłady umożliwiające przenikanie pary do potraw. Dużą zaletą w tej metodzie jest możliwość gotowania piętrowo.

Ostatnią propozycją jest pojemnik do gotowania na parze w mikrofali. Zazwyczaj wykonany z tworzywa sztucznego, silikonu lub szkła. Minusem jest jednak mała pojemność pojemnika. Nadaje się do przygotowywania małych posiłków zaledwie w kilka minut bądź do rozmrażania.

Tylko i wyłącznie od Was zależy metoda, którą wybierzecie do gotowania na parze. Takie gotowanie jest bardzo zdrowe i pożywne. Nie wymaga wiele czasu ani umiejętności kulinarnych.

Polecamy Wam nasz poradnik, gdzie znajdziecie wiele inspiracji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.