Jak gotować na cały tydzień

Jak gotować na cały tydzień:

Jak gotować na cały tydzień, czyli jak łatwo zaplanować posiłki i zaoszczędzić przy tym czas oraz pieniądze.

Zastanawianie się co ugotować zajmuje dużo czasu, a jak się już coś wymyśli, trzeba jechać na zakupy, bo akurat na to danie składników w domu nie ma. Codziennie mamy wiele obowiązków, do tego ciągłe zastanawianie się co dzisiaj ugotować staje się uciążliwe. Ja ostatnio czasu wolnego mam niewiele. Dlatego postanowiłam zaplanować posiłki na cały tydzień. Żeby się udało wystarczy korzystać z kilku prostych zasad, które przedstawiam Wam poniżej.

Planowanie posiłków na cały tydzień nie tylko pozwoli zaoszczędzić nam wiele czasu, ale również podreperujemy swój domowy budżet.

Jak gotować na cały tydzień – zasady:

Zacznij od zaplanowania tygodniowego menu w piątek. Najlepiej stworzyć coś w stylu harmonogramu. Rozpisz sobie o której godzinie jecie zawsze obiad, czy macie jakieś inne zajęcia dodatkowe itp.

W sobotę najlepiej wybierz się na całotygodniowe zakupy. Zaoszczędzi Wam to bieganie po sklepach po pracy. Wypisz sobie listę zakupów, jakie produkty dokładnie musisz kupić. Sprawdź dokładnie jakie posiadasz w domu i je wykreśl. Pamiętaj, że z listą łatwiej pohamować żądzę kupowania niepotrzebnych rzeczy i uniknąć błędnych zakupów.

W niedzielę zazwyczaj każdy ma wolną. Jest to idealny czas na ugotowanie naszych posiłków. Zazwyczaj i tak jest to dzień, w którym najwięcej czasu spędzamy w kuchni. Za jednym zamachem gotujemy niedzielny obiad i dania na cztery kolejne dni.

Naucz się mrozić dania. W ten sposób jedzenie zachowa świeżość. Wystarczy tylko odmrozić i obiad gotowy.Najlepiej przed zamrożeniem podziel jedzenie na małe porcje (dla jednej lub dwóch osób – w zależności od tego ilu jest domowników) i wyciągaj z zamrażalnika potrzebną liczbę porcji w wieczór przed zaplanowanym dniem ich spożycia.

Zrób kilka posiłków na bazie tych samych składników. Pozwoli to na mniej przygotowań. Oczywiście nie oznacza to, że przez tydzień trzeba jeść to samo, ale tylko na wykorzystaniu niektórych produktów ponownie.

Pamiętaj, żeby posiłki były różnorodne. Przecież nikt nie chce jeść tego samego w kółko. Możesz używać podobnych składników, ale zmieniał ich ogólny skład i smak. Możecie przygotować gotowe już dania, bądź same półprodukty.

Wiesz już więc jak zaplanować swoje posiłki na cały tydzień. Dzięki tym kilku poradom będzie to dużo prostsze i zaoszczędzi nam wiele czasu, który możemy teraz wykorzystać dla siebie.

Polecamy Wam nasz poradnik, gdzie znajdziecie wiele inspiracji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.