Jak gotować bataty

Jak gotować bataty:

Jak gotować bataty – coraz częściej zadajemy sobie to pytanie.

Bataty, czyli słodkie ziemniaki są coraz popularniejsze w naszych kuchniach. Jest to świetna alternatywa dla naszych polskich ziemniaków. Miłośników ich delikatnego, słodkawego smaku cały czas przybywa. Jest to bardzo dobry wybór, ponieważ skrywają w sobie wiele wartości odżywczych.

W porównaniu do naszych tradycyjnych ziemniaków, zawierają ponad 50% więcej witamin oraz minerałów. Bataty są bogate w beta-karoten. Badania udowodniły, że u kobiet spożywających więcej produktów bogatych w beta-karoten, mniejsze było ryzyko zachorowania na raka piersi. Słodkie ziemniaki są również dobrym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5 i B6).

Co może wydawać się dziwne, Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA) zaleca włączenie batatów do diety chorego na cukrzycę. Zawierają węglowodany, które się wolniej wchłaniają, a tym samym nie wpływają tak bardzo na poziom glukozy we krwi.Wniosek jest taki, że warto wprowadzić słodkie ziemniaki do naszej codziennej diety.

Istnieje około 400 odmian batatów, o różnym kolorze skórki, od fioletowego, przez czerwony, pomarańczowy i żółty, do białego. Coraz więcej odmian możemy zakupić w większych marketach. Zadajemy sobie tylko pytanie, jak je ugotować? Poniżej przedstawiamy kilka najważniejszych porad.

Podobnie jak ziemniaki, bataty również myjemy pod zimną wodą przed ugotowaniem. Bataty obieramy ze skórki, ale nie jest to konieczność. Po ugotowaniu w osolonej wodzie z łatwością ściągniemy z ugotowanych batatów skórkę.

Bataty można ugotować na dwa sposoby. Możemy gotować je w całości lub też pokroić w kostkę. Ziemniaki pokrojone w kostkę, wrzucamy je na wrzącą wodę. Solimy ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody. Słodkie ziemniaczki powinny gotować się przez około 30 minut, od ponownego zagotowania się.

Najlepiej gotować je pod przykryciem, dzięki temu zmniejszymy ilość utraconych witamin. Gotowane bataty sprawdzamy jak zawsze widelcem lub nożem. Po ugotowaniu, odcedzamy wodę tak samo jak przy klasycznych ziemniakach.

Polecamy Wam nasz poradnik, gdzie znajdziecie wiele inspiracji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.