Jak długo gotować ziemniaki przed pieczeniem:
Jak długo gotować ziemniaki przed pieczeniem, oto kilka ważnych porad, aby nasze pieczone ziemniaki już nigdy nie były za suche, ani zbytnio przypieczone.
Upieczenie ziemniaków w piekarniku wydaje się bardzo proste. Jednak co zrobić, żeby były idealne? Do pieczenia najlepiej wybrać ziemniaki mniejsze i równej wielkości. Najlepiej żeby były również owalne, bez żadnych widocznych plam, kiełków oraz wszelkich uszkodzeń.
Zazwyczaj w większych marketach z łatwością już kupimy specjalną odmianę ziemniaków, która jest przeznaczona do pieczenia. W tym przypadku nie mamy konieczności wcześniejszej ich obróbki. Natomiast po upieczeniu ich miąższ jest delikatny i sypki.
Jak długo gotować ziemniaki przed pieczeniem – porady:
Jednak jeżeli nie chcemy kupować specjalnej odmiany do pieczenia, oczywiście możemy użyć tych klasycznych odmian, które zazwyczaj posiadamy zawsze w domu. Takie ziemniaki po upieczeniu również mogą być idealne.
Sekret polega na wcześniejszym ich obgotowaniu, zanim zaczniemy je piec. Ten zabieg nie tylko skróci czas pieczenia, ale również sprawi, że środek będzie delikatny i kremowy, a skórka apetycznie przyrumieniona. Trzymajcie się poniższej porady, a z łatwością upieczcie idealne i pyszne ziemniaczki.
Pamiętajcie, aby każdy rodzaj ziemniaków przed wykorzystaniem dokładnie wyszorować. Następnie pokrójcie je na ćwiartki i przełóżcie do garnka. Ziemniaki w garnku powinny być całkowicie przykryte wodą. Na kilogram ziemniaków dodajemy pół łyżeczki soli. Całość musimy doprowadzić do wrzenia i od tego czasu ziemniaki po 5 minutach wyciągamy. Podgotowane ziemniaki powinny być lekko twarde, ale z łatwością powinny się kroić.
Po podgotowaniu ziemniaków możemy wymieszać je z ulubioną marynatą. Pieczemy na blaszce wysmarowanej olejem. Wtedy dostaną idealnie przyrumienioną skórkę.
Polecamy Wam nasz poradnik, gdzie znajdziecie wiele inspiracji.