Jak długo gotować grzyby przed zamrożeniem:
Jak długo gotować grzyby przed zamrożeniem, czyli najlepsze porady, aby zachować świeżość grzybów na dłużej.
Smakiem leśnych grzybów możemy cieszyć się dużo dłużej niż tylko podczas sezonu grzybowego. Oprócz marynowania czy suszenia możemy je zamrozić. Jednak nie możemy ich zamrozić, zaraz po ich zebraniu. Musimy poddać je specjalnej obróbce, czyli wcześniej ugotować.
Mrożenie grzybów to najlepsza metoda na zachowanie ich pełnego smaku. Do mrożenia nadają się praktycznie wszystkie rodzaje grzybów. Najczęściej mrozimy kozaki, podgrzybki, prawdziwki, kurki, gąski, rydze czy kanie. Wszystkie grzyby, które chcemy zamrozić muszą być jednak świeże oraz młode. Wcześniej obowiązkowo musimy sprawdzić czy żaden grzyb do mrożenia nie jest robaczywy. Takie oczywiście należy od razu wyrzucić.
Jak długo gotować grzyby przed zamrożeniem – porady:
To czy musimy dany grzyb ugotować przed zamrożeniem jest kwestia jego gatunku. Oczywiście wszystkie możemy wcześniej ugotować. Natomiast podgrzybki, maślaki, kozaki czy prawdziwki możemy bezpiecznie mrozić w formie surowej. Warunkiem jest posiadanie bardzo dobrej zamrażalki, która osiąga bardzo niskie temperatury i nie jest uszkodzona.
Natomiast rydze i kurki przed zamrożeniem musimy obgotować. Gotujemy je przez 5-10 minut. W ten sposób pozbędziemy się gorzkiego smaku grzybów. Maślaki po oczyszczeniu z piasku i innych zabrudzeń muszą być również pozbawione śliskiej skórki kapelusza, która nie jest zbyt apetyczna.
Jednak bardzo dobrze będzie krótkie obgotowanie wszystkich grzybów przez zamrożeniem. Taki zabieg pozwoli nam na przechowanie mrożonych grzybów dłużej, nawet do kolejnego sezonu. Po obgotowaniu grzyby należy odsączyć i poczekać, aż wystygną i dopiero wtedy zamrozić.
Po ostudzeniu i dokładnym osuszeniu wkładamy grzyby w zamykane pojemniki lub woreczki z zamknięciem i zamrażamy. Można też mrozić grzyby, które zostały wcześniej ugotowane lub przesmażone.
Polecamy Wam nasz poradnik, gdzie znajdziecie wiele inspiracji.