Jak długo gotować bób:
Jak długo gotować bób, aby zawsze był miękki i smaczny? Poniżej przedstawiam kilka najważniejszych porad.
Bób to prawdziwy król w okresie letnim. Stragany, aż uginają się od niego, a jest to czas kiedy bardzo chętnie go kupujemy. Na zielone ziarna bobu wielu smakoszy z niecierpliwością czeka przez cały rok. Ale trudno się dziwić, bo jest na prawdę pyszny. Może zarówno stanowić samodzielną przekąskę czy danie, ale może być też znakomitym dodatkiem wielu potraw.
Warto jeść bób, ponieważ jest kopalnią wielu wartości odżywczych i prawdziwą bombą witamin. Bób posiada dużą zawartość białka, dlatego też polecam je osobom, które nie jedzą mięsa. Porcja bobu (100 g) dostarcza nam już dzienną dawkę kwasu foliowego.
Jak długo gotować bób – porady:
Pamiętajcie, że cały smak dania zależy od jakości zakupionego bobu. Zawsze wybierajcie młode, gładkie ziarna o jasnym zielonym kolorze. Zazwyczaj w sklepach mamy dostępny w foliowych torebkach. W tym przypadku sprawdzajmy, żeby woreczki były zawsze suche i bez brązowych plam i uszkodzeń.
A więc zabierajmy się do gotowania. Najpierw musimy ziarna przepłukać dokładnie pod zimną wodą. Możemy spotkać przepisy, które polecają na dłużej namoczyć ziarna, jednak to nie jest koniecznością.
Pierwszą metodą jest wrzucenie przygotowanych ziaren do osolonego wrzątku. W tym przypadku młody bób gotujemy przez około 6-8 minut. W zależności od miękkości ziaren jaki chcemy uzyskać.
Drugą metodą gotowania jest wrzucenie ziaren do zimnej wody, by gotowały się razem z nią. W tym przypadku czas gotowania to około 15-20 minut.
Podczas gotowania pamiętajmy, żeby wlać odpowiednią ilość wody. Ziarna bobu powinny swobodnie w niej pływać. Po ugotowaniu oczywiście możemy przyprawić go według naszego uznania, aby cieszyć się jego pełnym smakiem.
Polecamy Wam nasz poradnik, gdzie znajdziecie wiele inspiracji.