Jesień i zima to czas szczególnie trudny dla odporności dziecka. Wiatr, deszcz oraz niskie temperatury sprawiają, że każdy organizm, ale ten dziecięcy najbardziej odczuwa ich działanie. Dzieci są bardziej narażone na przemarznięcia. Dodatkowo, brak słońca i związany z nim niedobór witaminy D3 sprawiają, że osłabia się nasza odporność. Wówczas bardzo szybko może zarówno dorosłych, jak i dzieci dopaść infekcja i … przeziębienie gotowe! Gdy maluch zostaje w łóżku, to rodzic ma problem. Warto więc zapobiegać takim scenariuszom i na bieżąco dbać o odporność dziecka. Dobrze jest więc wprowadzić do swojej kuchni kilka zmian, by budować odporność dziecka i wzmacniać ją na bieżąco.
Dieta na odporność – jakie produkty wprowadzić do swojej diety?
Zimowa dieta dla malucha
Warto zwrócić szczególną uwagę na to, by w diecie malucha zawrzeć jak najwięcej lokalnych i sezonowych produktów. Zimą jest to trudne, jednak warto mieć w zanadrzu dżemy i inne przetwory domowe z warzyw i owoców. Każda pora roku ma swój charakter – zima to czas warzyw korzeniowych. Każdy rodzic, by urozmaicić dietę dziecka powinien sięgać po warzywa i owoce.
Dzieci potrzebują dużo odporności – zarówno tej fizycznej, jak i psychicznej. Szczególnie ważne jest to w sytuacji, gdy dziecko ma dużą styczność z zanieczyszczonym powietrzem. Ciągły pośpiech, przeciążenie związane z obowiązkami dziecka i szkołą oraz niełatwe często relacje rodzinne nie ułatwiają sytuacji. W naszej rzeczywistości niestety bardzo mało miejsca poświęca się kwestii żywienia dzieci. Podajemy im często bezmyślnie przetworzone i sztuczne gotowe odżywki – słoiczki i mrożonki, które mają często mało wspólnego z naturalnym odżywianiem.
Ciepły posiłek dla malucha
Jesienne i zimowe warunki pogodowe często wystawiają nasze organizmy na ciężką próbę. Szczególnie trudne jest to w przypadku organizmu dziecka, u którego układ odpornościowy nie jest jeszcze w pełni rozwinięty. W diecie dziecka powinny więc znajdować się produkty, które będą regularnie wzmacniać organizm dziecka oraz dodatkowo – rozgrzeją go od środka. O ciepłych posiłkach pamiętajmy każdego dnia. Przynajmniej raz dziennie dziecko powinno zjeść ciepły posiłek, które naturalnie rozgrzeją organizm dziecka od środka. Efekt rozgrzewania wzmocnić można dodając do posiłków dodatki, takie jak cynamon, imbir czy kardamon. Do posiłku będą pasować również ciepłe herbatki z dodatkiem korzennych przypraw, które również dodatkowo rozgrzeją organizm.
Zimą i jesienią warto stawiać na pełnowartościowe posiłki – dania z kaszy jaglanej, potrawy z bakłażana oraz wiele innych. W Internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na ciekawe, kolorowe i co najważniejsze – zdrowe potrawy dla całej rodziny. Ich przygotowanie często nie jest trudne, dzięki czemu każdy z nas z łatwością je przygotuje. Podstawę dań może również stanowić makaron orkiszowy, dużo zdrowszy od białego, który dodatkowo zapewni daniom ciekawy smak.
undefined