Opis Jajka faszerowane żółtkiem:
Jajka faszerowane żółtkiem to jeden z najczęściej wybieranych sposobów przyrządzania jajek na wielkanocny stół. Jednak ja nie tylko przygotowuję je na święta. Bardzo często faszerowane jajka przygotowuję jako przystawka na przyjęcia. Uwielbiają je wszyscy i w mgnieniu oka znikają z mojego stołu.
Aby przekąska wyszła nam idealna trzeba pamiętać o najważniejszej zasadzie. Trzeba mieć dobre, świeże jajka, najlepiej kupione ze sprawdzonego źródła. Idealne proporcje żółtek oraz dodatków sprawią, że jaja faszerowane podbiją serca i podniebienia nawet najbardziej wybrednych gości.
Danie to jest bardzo szybkie i proste do przygotowania. W każdym wariancie smakują wyśmienicie, a tych wariacji jest bardzo dużo. Ja jednak zapraszam na klasyczny przepis bez wielu dodatków. Przepis ten jest świetny, ponieważ jajka zawsze mamy w lodówce i przepyszną przekąskę przygotujemy nawet w przypadku niezapowiedzianych gości.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki.
Składniki:
4 jajka
1 łyżeczka musztardy
Sól
1 łyżka majonezu
Biały pieprz
1 łyżeczka kurkumy
Świeży koperek
Mielona słodka papryka
Opis przygotowania:
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Następnie odstawiamy je do ostudzenia.
Gdy będą już zimne obieramy i kroimy na pół. Delikatnie łyżeczką wydrążamy żółtka, tak by nie uszkodzić białka. Żółtka odkładamy do miski. Następnie do tego dodajemy również majonez, kurkumę oraz musztardę. Całość dokładnie ucieramy, tak by nie powstały żadne grudki.
Doprawiamy solą i pieprzem i ponownie całość mieszamy.
Wydrążone miejsca w białku wypełniamy przygotowanym farszem (tak by powstała górka z żółtka). Następnie gotowe jajka układamy na talerzu. Na samym końcu posypujemy delikatnie mieloną słodką papryką i dekorujemy świeżym koperkiem.