Opis Jagodzianki:
Domowe jagodzianki. Miękkie, puszyste, delikatnie bułeczki drożdżowe pełne jagodowego nadzienia. Idealne na śniadania jak i na słodki podwieczorek. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.
Składniki:
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
1 jajko
6 żółtek
100 g masła
100 g cukru pudru
ok. 350 g jagód
1 łyżka mleka
Lukier
Sposób przygotowania:
Drożdże muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże należy pokruszyć i wrzucić do kubka. Następnie zalewamy je połową ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru oraz 2 łyżeczki mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy kubek talerzykiem lub ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.
Jajko i 5 żółtek ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Do tego dodajemy drożdże, resztę ciepłego mleka, ubite żółtka oraz roztopione i ostudzone masło. Ręką wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę. Przez chwilę ponownie je wyrabiamy. Następnie należy uformować kulę, która dzielimy na 17 mniejszych kawałków. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy w dłoniach na nie za gruby placek. Na każdy placek nakładamy jagody. Ciasto zlepiamy podobnie jak pierogi. Nadziany placek formujemy w podłużną bułeczkę.
Bułeczki układamy na blaszce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wierzch jagodzianek smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy przez ok. 15 minut na złoty kolor. Gotowe jagodzianki polewamy lukrem lub cukrem pudrem.