Jabłka w karmelu

Opis Jabłka w karmelu:

Jabłka w karmelu to przepyszna propozycja na deser. Jest to smakołyk, który zasmakuje zarówno dzieciom jak i wszystkim dorosłym.

Każdy uwielbia jabłka i karmel. Dlatego też ten deser będzie od dzisiaj ich ulubionym deserem. Jest na prawdę słodki i wygląda również obłędnie. Nie jest trudny ani skomplikowany do przygotowania. Zrobi go nawet osoba, która nie jest mistrzem kuchni.

Najlepiej sięgnąć po jabłka, które są duże, nieobite i przede wszystkim mają piękny, czerwony kolor. Im bardziej kształtne jabłko, tym łatwiej można je zanurzyć w karmelu i odstawić do zastygnięcia.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery oraz inne przepisy na dania dla dzieci.

Składniki:

8 jabłek
300 g cukru
80 ml śmietany kremówki 36 %
Patyczki do lodów

Opis przygotowania:

Na początku blachę wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy na bok.

Następnie w dużym garnku podgrzewamy cukier na średnim ogniu. Najlepiej w trakcie gotowania co jakiś czas cukier mieszać łyżką.

Kiedy cały cukier rozpuści się i cukier nabierze ciemno bursztynowego koloru, stopniowo i bardzo powoli wlewamy do tego śmietankę. Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.

Następnie gotowy karmel przelewamy do naczynia, w którym swobodnie zanurzymy później jabłka. Odstawiamy na około 5 minut.

W każde jabłko wbijamy patyczek od lodów. Wbijamy na tyle głęboko, aby po podniesieniu jabłko się nadal na nim trzymało. Następnie każde jabłko łapiemy za patyczek i maczamy w karmelu. Gotowe jabłka odstawiamy na blachę z papierem. Odstawiamy tak do zastygnięcia karmelu na jabłkach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.