Jabłka w karmelu

Opis Jabłka w karmelu:

Jabłka w karmelu to przepyszna propozycja na deser. Jest to smakołyk, który zasmakuje zarówno dzieciom jak i wszystkim dorosłym.

Każdy uwielbia jabłka i karmel. Dlatego też ten deser będzie od dzisiaj ich ulubionym deserem. Jest na prawdę słodki i wygląda również obłędnie. Nie jest trudny ani skomplikowany do przygotowania. Zrobi go nawet osoba, która nie jest mistrzem kuchni.

Najlepiej sięgnąć po jabłka, które są duże, nieobite i przede wszystkim mają piękny, czerwony kolor. Im bardziej kształtne jabłko, tym łatwiej można je zanurzyć w karmelu i odstawić do zastygnięcia.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery oraz inne przepisy na dania dla dzieci.

Składniki:

8 jabłek
300 g cukru
80 ml śmietany kremówki 36 %
Patyczki do lodów

Opis przygotowania:

Na początku blachę wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy na bok.

Następnie w dużym garnku podgrzewamy cukier na średnim ogniu. Najlepiej w trakcie gotowania co jakiś czas cukier mieszać łyżką.

Kiedy cały cukier rozpuści się i cukier nabierze ciemno bursztynowego koloru, stopniowo i bardzo powoli wlewamy do tego śmietankę. Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.

Następnie gotowy karmel przelewamy do naczynia, w którym swobodnie zanurzymy później jabłka. Odstawiamy na około 5 minut.

W każde jabłko wbijamy patyczek od lodów. Wbijamy na tyle głęboko, aby po podniesieniu jabłko się nadal na nim trzymało. Następnie każde jabłko łapiemy za patyczek i maczamy w karmelu. Gotowe jabłka odstawiamy na blachę z papierem. Odstawiamy tak do zastygnięcia karmelu na jabłkach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.