Jabłecznik

Opis Jabłecznik:

Jabłecznik to klasyka polskich deserów. Najlepiej smakuje w letnie popołudnie przy kawie w ogrodzie. Jabłecznik króluje na naszych stołach podczas uroczystości rodzinnych, świąt bądź w niedzielny dzień lenistwa. Nie należy zapominać, że dobry wybór odmiany jabłecznika to klucz do sukcesu. Podpowiedzią jest fakt, iż owoce te powinny być odpowiednio kwaśne. Wiele osób stawia jednak na antonówkę.

W wyobraźni czytających na pewno pojawia się teraz kubek ciepłej herbaty w jesienny wieczór oraz kawałek pachnącego ciasta. Dodatkowo w powietrzu będzie unosił się dodany zapach cynamonu oraz wanilii.

Polecamy również inne nasze przepisy na naleśniki.

Składniki:

Duże jabłka ( 5 sztuk)
Drobny cukier do wypieków (3/4 szklanki)
Olej słonecznikowy bądź rzepakowy (120 ml)
Mleko (50 ml)
Mąka pszenna (250 g)
Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)

Sposób przygotowania:

Pamiętajmy, aby składniki osiągnęły temperaturę pokojową. Jajka oraz cukier należy umieścić w naczyniu przeznaczonym do miksowania oraz ubić na jasną, a zarazem gęstą pianę. Powinna ona trzykrotnie zwiększyć swoją objętość. Strużką wlewamy olej, a następnie mleko przez cały czas ubijając. Mąka z proszkiem powinna być przesiana do ciasta – wymieszajmy ją za pomocą szpatułki. Skutkuje to napowietrzonym, a zarazem średnio gęstym ciastem.

Rozdzielamy ciasto na dwie części. Pierwszą z nich wlewamy do formy o wymiarach 34 x 24. Wyłóżmy ją papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza do chwili zarumienia się wypieku (czas to około piętnastu minut). Po tym czasie sprawdzamy przez dotyk czy ciasto jest prawie upieczone, nie może być ono ani surowe ani rzadkie. W takim przypadku wyjmujemy je i wykładamy nadzienie jabłkowe, a na nie pozostałą część przygotowanego wcześniej ciasta. W tej samej temperaturze pieczemy przez okres przybliżony do trzydziestu minut. Za pomocą patyczka możemy sprawdzić czy ciasto jest odpowiednio dopieczone.

Ostudzony jabłecznik należy oprószyć cukrem pudrem oraz pokroić na niewielkie kawałki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.