Indyk po chińsku

Opis Indyk po chińsku:

Chińszczyzna podbija nasze ulice, nic dziwnego chińskie jedzenie zaczyna podbijać nasze serca i coraz bardziej zakorzeniać się w naszym menu. Dlatego warto poświęcić trochę czasu i wnieść do domu chińskie przepisy. Dzisiaj proponujemy pierś z indyka po chińsku. Zapraszamy.

Pyszne i szybkie danie, czyli indyk po chińsku to dobra alternatywa dla pań domu, które nie mają czasu stać przy garach. Smakuje dorosłym i dzieciom.
Dla miłośników orientalnych dań z drobiu – pierś indyka po chińsku. Mięso pieczemy z dodatkiem kolorowych warzyw (marchewki, selera i papryki) w wygodnym woreczku, wraz z kompozycją przypraw.

Przyrządzając indyka, należy zachować ostrożność w dawkowaniu przypraw – czysty smak indyczego mięsa jest delikatny i łatwo go przytłumić aromatami ziół. Drugim błędem jest rozbijanie mięsa. Piersi z indyka są miękkie, a rozgniatanie włókien powoduje wyciekanie soku. W efekcie na talerzu ląduje potem wysuszona i pozbawiona smaku „tektura”.

Indyk i jego wartości odżywcze:
Oprócz tego zawiera wiele ważnych mikroelementów i witamin z grupy B, w szczególności B12, kwasu foliowego i niacyny. W indyku odnajdziemy również potas, cynk, magnez. Taki zestaw wpłynie pozytywnie na nasz zestresowany i spięty, pomaga w rozładowaniu napięcia nerwowego i rozluźnieniu mięśni. Wspomoże także układ kostny, system immunologiczny i dotleni komórki ciała. Ciemniejsza części indyka, czyli uda są z kolei polecane anemikom, zawierają żelazo i wspomagają tworzenie czerwonych krwinek. Polecamy Wam również nasze inne przepisy kuchni chińskiej.

Składniki:

4 filety z indyka,
2 jajka,
4 – 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej,
1 opakowanie czosnku w proszku,

Sos:

2 – 3 marchewki,
½ puszki groszku,
3 – 4 łyżeczki miodu,
2 – 3 cebule,
2 nakrętki octu,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
olej,

Ryż z warzywami:

2 torebki ryżu,
3 cebule,
2 marchewki,
½ puszki groszku,
sos sojowy,
olej,

Sposób przygotowania:

Filety kroimy w kostkę, obficie posypujemy czosnkiem i solą. Jajka roztrzepujemy, mieszamy z mąką na gęste ciasto. Mięso zanurzamy w cieście i smażymy na głębokim oleju na złoto, odstawiamy.

Sos: krążki cebuli, startą marchewkę i groszek podsmażamy na złoto, na łyżce oleju. Do dużego kubka przegotowane wody dodajemy ocet, miód, zalewamy warzywa. Podgrzewając zagęszczamy mąką na średnio gęsty sos. Wrzucamy usmażone kawałki indyka.

Ryż gotujemy na sypko. Pokrojoną w plastry cebulę, marchewkę oraz groszek smażymy na oleju, dodajemy ryż, sos sojowy i sól do smaku. Mieszając smażymy około 10 minut.
Taka orientalna kolacja lub obiad brzmi ciekawie, a Wy napiszcie jak smakuje.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.