Charakterystyczny smak oraz cenne właściwości wspomagające pracę układu odpornościowego czy krążenia krwi sprawiają, że imbir kandyzowany od wielu lat jest chętnie wykorzystywany w wielu potrawach i naparach. Co ciekawe, świetnie sprawdza się zarówno w daniach przygotowywanych na słodko, jak i na słono, podkreślając ich aromat. Dlatego w poniższym artykule omówimy najważniejsze właściwości imbiru, a także przedstawimy kilka wyjątkowych propozycji na wykorzystanie go w codziennej kuchni.

Jakimi właściwościami wyróżnia się kandyzowany imbir?

Nie bez powodu słodki imbir cieszy się największą popularnością w okresie jesienno-zimowym. Ze względu na swoje właściwości oraz lekko piekący, rozgrzewający smak wzmacnia odporność i ma działanie antybakteryjne. W efekcie często jest wsparciem w leczeniu różnego rodzaju przeziębień czy infekcji. Świetnie sprawdza się również w formie naparu w mroźne dni. Warto przy tym wspomnieć, że kandyzowany imbir może również wykazywać właściwości przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Wówczas może przyspieszyć łagodzenie stanów zapalnych i zwalczanie wirusów.

Co więcej, imbir często stosuje się w formie naturalnego sposobu na zwalczanie dolegliwości bólowych, na przykład migreny, bólów miesiączkowych czy bólu stawów, a także na pozbycie się nudności. Niektóre składniki zawarte w imbirze kandyzowanym pomagają również rozszerzyć naczynia krwionośne, poprawiając krążenie krwi. Warto jednak pamiętać, że nawracające dolegliwości należy skonsultować w pierwszej kolejności z lekarzem, który zaleci odpowiednie leczenie.

Imbir kandyzowany w codziennej kuchni – sposób na łatwe dodanie potrawom aromatu

Pochodzący ze sprawdzonych źródeł imbir wyróżnia się intensywnym smakiem, który bardzo dobrze komponuje się z różnymi potrawami i naparami. Warto przy tym zauważyć, że ze względu na kandyzowanie przez dłuższy czas zachowuje świeżość oraz swoje cenne właściwości. Dzięki temu jego zapas zawsze można przechowywać w spiżarni i korzystać przy okazji różnego rodzaju wypieków czy chęci dodania tradycyjnym potrawom oryginalnego aromatu.

W przypadku dań przygotowywanych na słodko kandyzowany imbir warto między innymi wykorzystać w ciastach i ciasteczkach, a w okresie letnim w deserach lodowych. Wówczas warto go posiekać lub zetrzeć i posypać lody czy dodać go do mieszanki przed zamrożeniem. Ponadto świetnie sprawdzi się również jako dodatek do porannych owsianek – będzie bardzo dobrze komponował się z takimi owocami jak pomarańcze czy jabłka. Trudno przy tym nie wspomnieć o naparach i koktajlach – imbir dodany do herbaty nada jej rozgrzewającego aromatu, z kolei w zimnych napojach podkreśli słodkość.

Przygotowując potrawy na słono, warto dodać kandyzowany imbir między innymi do sałatek. Ze względu na swój słodki smak bardzo dobrze komponuje się nie tylko z sałatkami owocowymi, ale również z warzywami i grillowanym kurczakiem. Oprócz tego bardzo dobrze sprawdzi się w sosach i marynatach, dodając im słodko-pikantnego posmaku. Dlatego imbir często jest uważany za wyjątkowy składnik, który odmienia aromat nawet najprostszych potraw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.