Charakterystyczny smak oraz cenne właściwości wspomagające pracę układu odpornościowego czy krążenia krwi sprawiają, że imbir kandyzowany od wielu lat jest chętnie wykorzystywany w wielu potrawach i naparach. Co ciekawe, świetnie sprawdza się zarówno w daniach przygotowywanych na słodko, jak i na słono, podkreślając ich aromat. Dlatego w poniższym artykule omówimy najważniejsze właściwości imbiru, a także przedstawimy kilka wyjątkowych propozycji na wykorzystanie go w codziennej kuchni.
Jakimi właściwościami wyróżnia się kandyzowany imbir?
Nie bez powodu słodki imbir cieszy się największą popularnością w okresie jesienno-zimowym. Ze względu na swoje właściwości oraz lekko piekący, rozgrzewający smak wzmacnia odporność i ma działanie antybakteryjne. W efekcie często jest wsparciem w leczeniu różnego rodzaju przeziębień czy infekcji. Świetnie sprawdza się również w formie naparu w mroźne dni. Warto przy tym wspomnieć, że kandyzowany imbir może również wykazywać właściwości przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Wówczas może przyspieszyć łagodzenie stanów zapalnych i zwalczanie wirusów.
Co więcej, imbir często stosuje się w formie naturalnego sposobu na zwalczanie dolegliwości bólowych, na przykład migreny, bólów miesiączkowych czy bólu stawów, a także na pozbycie się nudności. Niektóre składniki zawarte w imbirze kandyzowanym pomagają również rozszerzyć naczynia krwionośne, poprawiając krążenie krwi. Warto jednak pamiętać, że nawracające dolegliwości należy skonsultować w pierwszej kolejności z lekarzem, który zaleci odpowiednie leczenie.
Imbir kandyzowany w codziennej kuchni – sposób na łatwe dodanie potrawom aromatu
Pochodzący ze sprawdzonych źródeł imbir wyróżnia się intensywnym smakiem, który bardzo dobrze komponuje się z różnymi potrawami i naparami. Warto przy tym zauważyć, że ze względu na kandyzowanie przez dłuższy czas zachowuje świeżość oraz swoje cenne właściwości. Dzięki temu jego zapas zawsze można przechowywać w spiżarni i korzystać przy okazji różnego rodzaju wypieków czy chęci dodania tradycyjnym potrawom oryginalnego aromatu.
W przypadku dań przygotowywanych na słodko kandyzowany imbir warto między innymi wykorzystać w ciastach i ciasteczkach, a w okresie letnim w deserach lodowych. Wówczas warto go posiekać lub zetrzeć i posypać lody czy dodać go do mieszanki przed zamrożeniem. Ponadto świetnie sprawdzi się również jako dodatek do porannych owsianek – będzie bardzo dobrze komponował się z takimi owocami jak pomarańcze czy jabłka. Trudno przy tym nie wspomnieć o naparach i koktajlach – imbir dodany do herbaty nada jej rozgrzewającego aromatu, z kolei w zimnych napojach podkreśli słodkość.
Przygotowując potrawy na słono, warto dodać kandyzowany imbir między innymi do sałatek. Ze względu na swój słodki smak bardzo dobrze komponuje się nie tylko z sałatkami owocowymi, ale również z warzywami i grillowanym kurczakiem. Oprócz tego bardzo dobrze sprawdzi się w sosach i marynatach, dodając im słodko-pikantnego posmaku. Dlatego imbir często jest uważany za wyjątkowy składnik, który odmienia aromat nawet najprostszych potraw.